fbpx

Könnyek közt? – avagy egyik szemünk sír, a másik meg…

A Pannon Filharmonikusok annak ellenére, hogy közönsége személyesen nem lehet jelen a Kodály Központban, mégis játszik és örömmel közvetíti élőben hangversenyeit. A kulturális rendezvényeket érintő hatályos rendelkezések tudomásulvételével a zenekar menedzsmentje újra- és újra áttervezi műsorait. Így maradt a soron következő, november 21-i hangverseny eredeti címéből (Könnyek és csínyek) csupán a Könnyek.

A közönségünk és zeneművész közösségünk egysége különleges érték még a távolságtartásra kényszerülő és így az online térre áttérő világunkban is. A zenekar menedzsmentje, művészeti vezetése felkészült és intézkedéseivel azonnal reagált az újabb változásokra, a zenekar tehát tovább folytatja a próbákat. A járvány előző szakaszaiban is sikerült fegyelmezettséggel, hatékonyan és gyorsan reagáló intézkedésekkel elérni, hogy nem állt le a munka, amíg a muzsikusok egészségesek és a szabályozás engedi, lesznek hangversenyek! – nyilatkozta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója. 

A prémium minőségű, koncertfilm jellegű, online és egyben élő közvetítések (live stream) technikai feltételeivel a zenekar már három hangversenyét streamelte egy professzionális filmes stábbal. A nyilván igen erőforrás-igényes szolgáltatásához, kvázi a klasszikus zene életben tartásához és a közönséghez való eljuttatásához a zenekar most örömmel vár új közönséget és partnereket maga mellé.

November 21-én este 8 órai kezdettel az online térben Könnyek és csínyek című koncertjét közvetíti élőben a zenekar a Kodály Központ hangversenyterméből. Az est dirigense Varga Gilbert vezető karmester, közreműködik Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki a magyar mérnökökkel kifejlesztett Bogányi-zongorán játssza ezen az esten Wolfgang Amadeus Mozart c-moll zongoraversenyét.

A cím így lett igencsak beszédes: az eredeti zenei program változásával egyszerűen áthúzták a cím felét, csupán a könnyek maradtak… Ugyanakkor örömteli, hogy az online térben, az élő kapcsolat is fenntartható.

Ezen az estén megismerkedhetnek az úgynevezett Bogányi-zongorával is, amit magyar mérnökök segítségével fejlesztettek ki. A hangszer úgy látványában, mint hangzásában egy új, érdekes élményt nyújt – most épp nem másutt, mint mindannyiunk nappali szobájában! Mert nem mindegy, hogy mit hallgatunk!

Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: c-moll zongoraverseny K. 491
Gabriel Fauré: Pavane, Op. 50
Georges Bizet: I. (C-dúr) szimfónia
Jegyek itt.

Előzetes:

2020. december 9-én a Kodály Központ első nyilvános hangversenyének idén 10 éves jubileumán a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyt közvetít.

További információk az együttes honlapján, illetve YouTube csatornáján.

Forrás és fotók: Pannon Filharmonikusok

x Támogatott tartalom

A rovat további cikkei