Idén online lesz követhető az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) magyar kultúra napi megemlékezése.

A közös, személyes ünneplés ugyan elmarad, de virtuális formában így is leteszi névjegyét a hazai könnyűzene a magyar kultúra napján, amely egyben Cseh Tamás születésnapja is. A járványhelyzet miatt az évindító rendezvény online közvetítéssel jelentkezik a Budapest Music Centerből.

A Hangfoglaló program Facebook-oldalán csütörtökön 11 órától indul az élő stream az eseményről, amelyen nemcsak a tavalyi év könnyűzenét érintő fontos ügyeiről lehet hallani, de a program korábbi évadainak támogatott előadói közül többen is élő minikoncertet adnak.

A fellépősor jól jellemzi a magyar könnyűzene
sokszínűségét és fejlődését. A különböző kultúrákat dalaiban egyesítő a capella
formáció, a Napfonat, az elektropopos The Anahit és a Hangfoglaló program induló
előadói alprogramjába frissen beválasztott dalszerző-producer, Deva is látható
lesz az egyórásra tervezett műsorban.

A Hangfoglaló program által támogatott zenekarok minikoncertjei között olyan személyek mondják el gondolataikat a könnyűzene és a magyar kultúra kapcsolatáról, akik valamilyen formában kapcsolódnak a programhoz. Az első megszólaló Horváth Gergely, a Rádió Klasszik műsorvezetője, 2015 óta Hangfoglaló program kollégiumának tagja lesz; őt Kedves Péter zeneszerző, a Belau zenekar tagja követi, aki formációjával korábban a Hangfoglaló program támogatottja volt. A mostani fiatalok előtt járó generációt pedig ezúttal Gryllus Vilmos zeneszerző, a Kaláka együttes tagja képviseli, akinek gondolataival zárul a Hangfoglaló program és a KÖSZI idei, magyar kultúra napi eseménye.

A nyitóképen a Napfonat együttes. Forrás? Fonó Budai Zeneház