Bartha Máté első egyéni kiállítása a TOBE Gallery-ben szeptember 2-30. között tekinthető meg.

Az Arles-i, a Jimei x Arles és a Łódź-i Fotófesztiválok, valamint a Paris Photo 2019 után a Bartha Máté Kontakt című fotósorozatából készült válogatást Budapesten is kiállítják.

„Kontakt (az angol ’contact’ szóból): Érintés, fizikai érintkezés állapota. Kapcsolódás, kapcsolatba kerülés. Katonai zsargonban az ellenséggel való találkozást, fegyveres összecsapást jelenti. […] Sokaknak komoly fizikai és pszichés megterhelést jelent a sátrazás, vagy a telefonok használatának tilalma, a tűréshatár kitolását célzó tréningek pedig néha ijesztőek. Sárban kúszva vagy a nap alatt izzadva üvöltő gyakorlatvezetők között a résztvevők közül nem egy kiszáll menet közben, vagy már az elején úgy dönt, hogy ezt kihagyja. Az esti tábortűznél viszont már büszkén mesélnek egymásnak a próbatételről. És miközben kamaszkoruk sűrűjébe érnek, talán először néznek szembe elvárásokkal, szabadsággal, határokkal, fájdalommal, barátsággal és szerelemmel.” 

Bartha Máté mozgó- és állóképet használó művész. Társadalmi vonatkozású témákat jár körül munkáiban, szerkesztési elvének központi eleme a kétértelműség. Dokumentarista, megfigyelésből kiinduló munkamódszerrel dolgozva képi formanyelve gyakran a megrendezettség érzetét kelti. A valóság pontos látszatának megépítése helyett látványról-látványra bizonytalanít el vagy ad a vizsgált témához új értelmezési lehetőséget. Művészi és alkalmazott munkáiban egyaránt gyakran jelennek meg az ember és környezete viszonyával vagy konkrét embercsoportokkal kapcsolatos kérdések, melyeket ilyen módon helyez új megvilágításba.

Bartha Máté 1987-ben született Budapesten. 2011-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán, 2019-ben a Színház és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező művész szakán szerzett MA diplomát. 2007-től 2017-ig a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, 2013-tól a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja. 2013-ban a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat elnyerve adta ki Common Nature című fotókönyvét. 2014-ben a Winterthur PLAT(T)FORM meghívottja. 2017-ben Capa-nagydíj ösztöndíjas, majd 2018-ban a Capa-nagydíj nyertese lett. Bajnok című rövidfilmje 2018-ban elnyerte a Budapest International Documentary Festival különdíját. Kontakt című sorozatával 2019-ben a Recontres d’Arles Louis Roederer Discovery Award nyertese. Szél viszi című diplomafilmje a 16. Verzió Filmfesztivál diák- és elsőfilmes versenyprogramjában debütált, és lett a kategória legjobbja. A film egyik főszereplője, Vivien, aki a Kontakt c. fotósorozat egyik alanya. Bartha Máté jelenleg Budapesten él és dolgozik, 2019-től a TOBE Gallery képviseli.

Kiemelt kép: Bartha Máté / KONTAKT I, 2018 / TOBE Gallery