A Pécs Underground ’80 – Ellenkultúra, progresszív és avantgárd című kötet a szerző mintegy másfél évtizednyi kutatómunkájának eredményeként készült el.

Az egyetemes művészettörténet számára is hiánypótló munka új információk és összefüggések feltárásával, egyebek mellett harmincegy interjú segítségével igyekszik bemutatni a rendszerváltást megelőző évek, évtizedek pécsi és Pécs környéki művészeti világát, kiemelten fókuszálva a könnyűzene szereplőire.     

A kötet első részét a két évtizeden át a Magyar Rádió munkatársaként dolgozó, most 72 éves alkotó a megyeszékhely hetvenes-nyolcvanas évekbeli kulturális intézményrendszerének, művészeti életének bemutatására szentelte. A második fejezetben az underground, alternatív zenei színtér elemzésére vállalkozott.     

A kötetben hangsúlyos szerepet kapnak az akkori eseményeken részt vevő művészek és szakemberek.

A velük készült interjúk is igyekeznek árnyalni az akkori helyi művészeti folyamatokat; róluk szól a harmadik fejezet. A teljesség igénye nélkül Kismányoky Károly, F. Kovács Attila, Pinczehelyi Sándor, Papp Károly, Hardy Péter, Kálmándy Ferenc, Kosári Aurél, Tresz Zsuzsa is megszólal a kötetben.     

Koszits Attila könyvéből azt is megtudhatjuk, hogy a Kispál és a Borz miként vált az ország vezető zenekarává.

Nyitókép: Hardy Péter és a PUF koncertje Pécsen. Tóth László fotója.