Könyv készült Ennio Morricone életéről. Király Levente kötete A Maestro címmel jelent meg.

Könyv készült Ennio Morricone életéről. Király Levente kötete A Maestro címmel jelent meg novemberben.

Az idén júliusban elhunyt Ennio Morricone filmek százaihoz komponált remekművei ma is az emberek fülében csengenek, zenéinek többsége túlnőtt a filmeken, önálló életre kelt, sláger- és lemezlisták éllovasa lett. A zeneszerző tehetsége vígjátékban, drámában, krimiben éppúgy érvényesült, mint sci-fiben, horrorban vagy háborús történetben. Munkásságát 2007-ben Oscar-életműdíjjal honorálták.

A könyvet Jean-Paul Belmondo francia színész ajánlja a magyar olvasóknak.

„Hatalmas elismerés Király Leventének, aki ezzel a könyvvel emléket állít Ennio Morriconénak, aki egy igazi Mester volt, és akivel hatalmas öröm volt együtt dolgozni. Nagy zeneszerző volt, aki tehetségével több filmemet gazdagította. Igazán megilleti őt a tisztelet, hogy a nagyközönség jobban megismerhesse” – írja a színész.

A könyv érdekes történeteken keresztül mutatja be azt a kisfiút, akit az iskolában csodagyerekként tartottak számon, mivel hatévesen már zenét szerzett. Ennio – aki eredetileg orvos szeretett volna lenni – sokszor éjszakai bárokban trombitált, hogy eltartsa a családját.

A kezdetben Dan Savio és Leo Nichols álnéven dolgozó zeneszerző úgy vélte, zenéi egy titokzatos, földöntúli világból jönnek.

„Ennek a világnak a nyomába eredünk, hogy megismerjük az évszázad zeneszerzőjének titkait, és azt is megfejtsük, hogy a magyarokat rendkívüli módon szerető, világhírű olasz komponista miért nyilatkozta azt, hogy »a szívem Budapesté«” – idézi a közlemény Király Leventét, a kiadvány szerkesztőjét.

Király Levente Kamera Hungária- és San Gennaro-díjas újságíró, rendező, szerkesztő. Dolgozott az Ablak, az Évgyűrűk, a Napi Mozaik, a Nappali, a Híradó, a Múlt-kor, a Sorstársak, a Jelfogó és a Jónak lenni jó szerkesztőségében, de tudományos, kulturális és sportműsorokban is kipróbálta magát. Találkozott Arnold Schwarzeneggerrel, interjút készített Bud Spencerrel, Terence Hill-lel, Jean-Paul Belmondóval és Claudia Cardinaléval is. Jelenleg az MTVA Kiemelt Projektek Főszerkesztőségének kiemelt szerkesztője, a Kossuth Rádió riportere.

A nyitóképen Ennio Morricone megkapja a Per Artem Ad Deum érmet Gianfranco Ravasi érsektől 2012-ben.. Fotó: Czarmx/commons.wikimedia.org