Gottfried Benn: Kígyóból a kanyar – válogatott versek (Mohácsi Árpád fordítása)
Kalligram Kiadó, 2012

A huszadik század egyik legizgalmasabb költőjének tekintett Gottfried Benn versei próbára teszik szépérzékünket. Akit a középiskolában Baudelaire Egy dög című verse után rosszullét környékezett, jobb, ha lemond a német költő verseiről. Az orvos végzettségű Benn mindent tudott az emberi testről és annak feltartóztathatatlan romlékonyságáról, versei szó szerint lerántják a leplet az emberről. „Amikor a mellkasától indulva/a bőre alatt/egy hosszú késsel/kivágtam a nyelvét és a szájpadlását,/megüthettem valahogy, mert lecsúszott/a mellette lévő agyvelőre.”

Illatos kenőcsök háza – A középkori latin költészet gyöngyszemei
Kalligram Kiadó, 2013

A középkori latin költészet szerelmeseinek aligha ígérkezik ideálisabb olvasmány, mint az Illatos kenőcsök háza című könyv, amely Polgár Anikó és Csehy Zoltán kitűnő fordításában nyújt feledhetetlen élményt. A nagyközönség előtt nagyrészt ismeretlen szerzők szövegei egy jól ismert világ hétköznapjaiba viszik el az olvasót, noha a szövegekben mindig jelen van valamennyi az égből, ami most, húsvét alkalmával éppen időszerű.

Borbély Szilárd: Mint. Minden. Alkalom
Balassi Kiadó, 1995

A több éve elhunyt Borbély Szilárd író, költő, drámaíró, esszéista és egyetemi tanár remekműve, a Mint. Minden. Alkalom formai bravúrjaival új színt hozott a magyar irodalomba. A komoly elmélyülést igénylő, szinte minden érzékünkre ható verseskötet az emberi létezésről gondolt, megrögzött téziseinket teszi próbára és a másképp-nézés dimenziójába hív el. Az 1995-ben megjelent kötet huszonöt év alatt mit sem veszített aktualitásából.

Tóth Erzsébet: Láncok a csuklón
Kortárs Kiadó, 2006

A számos díjjal kitüntetett Tóth Erzsébet író, költő, esszéista élvezetes stílusban megírt, annál szomorúbb könyve fontos barátságok (szerelem, fiatalság) történetét meséli el, a két szeretett fél halála után. Két kitűnő művész, Csajka Gábor Cyprián és Szervác József könyve a Láncok a csuklón. Megráz, felkavar, dokumentál. Visszaemlékezés, a szó legnemesebb értelmében.

Boldog Salkaházi Sára Emlékkönyv
Szent István Társulat, 2006

A 2006-ban Boldoggá avatott Salkaházi Sára aligha igényel bemutatást: a második világháború egyik legszörnyűbb magyarországi időszakában, a nyilas rémuralom idején embertársaiért életét feláldozó Salkaházi neve és munkássága történelmi tény. A kiadvány Salkaházi tevékenységét érintő írásokat gyűjtött egybe, többek között Schweitzer József, Dr. Székely János, Erdő Péter tollából.

Nógrádi Gábor könyvei

Húsvét alkalmából a számos sikerkönyvvel büszkélkedő szerző, Nógrádi Gábor író, költő több könyvét elérhetővé tette a honlapján. A Galambnagymama, a Marci öröksége vagy a Láttam, mi történt című, több korosztályt megszólító könyvek igényes és jó stílusban szólnak a gyerekekhez, a gyerekekről, humorosan és az ő nyelvükön.