Több indiai helyszínen emlékeznek Kőrösi Csoma Sándorra születésének 240. évfordulója alkalmából. Kolkatában Gazdáné Olosz Ella székelyföldi textilművész alkotásaiból nyílt kiállítás.

o_kalk10_16.jpg
Gazdáné Olosz Ella alkotásai Kolkatában. Fotó: Liszt Intézet, Delhi

A székelyföldi Csomakőrösön 240 éve született nyelvtudós, könyvtáros, a tibeti–angol szótár megalkotója emlékének szentelt indiai programsorozat részeként nyílt szerdán kiállítás az Ázsiai Társaság székhelyén. Minderről Erdő Mariann, a szervező Liszt Intézet Delhi vezetője számolt be a Krónika nevű erdélyi közéleti portálnak.

A tárlaton Gazdáné Olosz Ella (1937–1993) kovásznai textilművész keleti motívumokat is alkalmazó szőnyegei szerepelnek, melyek a Liszt Intézet Delhi meghívására érkeztek Indiába. A kiállítást júniusban Delhiben is láthatja a közönség.

A székelyföldi textilművész évtizedekkel ezelőtti utazásai idején a helyszínen tanulmányozta Egyiptom, Törökország, Szíria, Irak, Irán, Pakisztán, Afganisztán és Türkmenisztán népi textilkultúráját. Munkáiban a nyugati és keleti tapasztalatok szintéziseként fogalmazta meg a hagyományos és a modern egymásra hatását. A közönségnek tetszett, hogy bár Gazdáné Olosz Ella nem járt Indiában, munkáiban mégis meghatározó a Kelet inspirációja. A Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában elterjedt ősi ikat technika Indiában is nagyon ismert és népszerű. Ezt is értékelte a közönség, akárcsak a színek harmóniáját – mondta el Erdő Mariann. A Liszt Intézet április 4-én, a nyelvtudós születésének 240. évfordulóján indította el a Csoma 240 elnevezésű projektet. Az intézetvezető szerint az indiaiak lényegesnek tartják az élő kapcsolatot a magyarokkal a Csoma-tiszteleten keresztül. Mindez a kolkatai kiállításon is érzékelhető volt.

A Csoma 240 programsorozat részeként a város egyik könyvesboltjában Zichó Viktor extrémsportoló, környezetvédelmi aktivista fotóiból nyílt kiállítás, aki kerékpárral járta be a nyelvtudós születési helye és végső nyughelye, Csomakőrös és Dardzsiling közötti utat. 2019-ben – Csoma útra kelésének 200. évfordulóján – indult kerékpárral a háromszéki faluból. Nemzeti színű szalagot és helyben termett diót vitt a sírhoz, melyhez 11 hónap és 13 ezer kilométer megtétele után érkezett meg. Az utazása során készített képeket Dardzsilingbe is elviszik, ahol csomakőrösi képekkel egészülnek ki.

Szép számmal érkeztek fotók a két hónapja közzétett felhívásra is, melynek alapján azok a magyarok, akik elzarándokoltak Csoma Sándor sírjához, elküldik az ott készült képeiket. Ezeket is bemutatják, majd a helyi buddhista kolostor szerzeteseivel közösen szertartást is tartanak Kőrösi Csoma Sándor síremlékénél. Az intézet tudományos konferenciát, rajzversenyt is tervez, és interaktív program keretében az indiai iskolákban is mesélnének a diákoknak Kőrösi Csoma Sándorról.

Az indiai programokról a Liszt Intézet Delhi Facebook-oldalán találhatók részletes információk.