A tárca a magyarországi művészeti képzés értő fejlesztésével, az alkotói ösztöndíjak átgondolt fenntartásával és bővítésével, a műteremlakások és művésztelepek hálózatának működtetésével tudja segíteni a tehetség kibontakozását, a művészi megújulást, és azt, hogy egy művész nyugodt körülmények között, egzisztenciális biztonságban, csak az alkotásra figyelve tudjon dolgozni – fogalmazott Fekete Péter az ÚjMűhely Galéria Szüret című kiállításának megnyitóján.

Hozzátette: a MANK értő gondossággal és odafigyeléssel ápolja az alkotómunka tereit, a művésztelepeket, műteremlakásokat. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a kortárs magyar képzőművészet sok, hihetetlenül izgalmas világból áll össze, melyekből most több mint két tucat összegezve, egy helyen ismerhető meg.    

Tardy-Molnár Anna, a műteremlakások bérlőkijelölési jogával rendelkező MANK ügyvezető igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy nemcsak a kiállítással teszik közösségivé az alkotásokat, hanem azzal is, hogy a művek közgyűjteményekbe, közösségi tulajdonba kerülnek.     

Az ÚjMűhely Galéria Szüret című kiállítása a műteremlakások bérlőinek, valamint a Szentendrei Régi és a Hódmezővásárhelyi Művésztelep művészeinek alkotásaiból mutat be válogatást. A tárlaton a fiatal művészgeneráció képviselői mellett olyan alkotók is szerepelnek, akik már a nemzetközi színtér közismert képzőművészei közé tartoznak. A kiállításon 27 alkotótól – Aknay Jánostól Verebics Katalinig – láthatók munkák.

A közgyűjteményeknek kedden átadott művek a MANK által kezelt műteremlakások bérlőinek elmúlt évben született új alkotásai. A válogatást szakmai testület végezte, az alkotások nyolc fővárosi és vidéki kortárs művészeti gyűjtemény tulajdonába kerülnek, köztük például a váci Tragor Ignác Múzeuméba, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centruméba, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeuméba vagy a fővárosi Kiscelli Múzeuméba. A 14 művész által készített 23 műtárgy összértéke mintegy hétmillió forint.