fbpx

Kortárs könyvek ajándékba nagycsaládosoknak

Tízezer könyvet adományoz mintegy 21 millió forint értékben a Nagycsaládosok Országos Egyesülete tagcsaládjainak a Magyar Napló Kiadó és az Orpheusz Kiadó.

A karácsonyi könyvadományozás részben folytatása a nyáron lezajlott Könyvet-otthonra programnak, amelyben mintegy négyezer család kapott minőségi könyveket.

Összesen 106 cím került be a kortárs magyar és világirodalmi művek közé. Ezekből állítanak össze sokszínű válogatásokat annak a kétezer családnak, amelyek megkapják az öt-öt kötetből álló ajándékcsomagokat. 

A könyveket a NOE hét régióközpontján keresztül, a taglétszám arányában fogják a rászoruló, igénylő családokhoz eljuttatni, még az adventi időszak előtt.

Erős Kinga, az Orpheusz Kiadó vezetője, a Magyar Írószövetség elnöke szerint a programnak több fontos célja is van. Egyrészt az adományozás öröme felemelő, különösen, hogy a valóban rászorulókhoz jutnak majd el a könyvek. Másrészt szakmai szempontból is lényegesnek tartja, hogy az akcióval minőségi kortárs irodalom kerül az olvasók kezébe.

Azt reméli, hogy az így megismert és megszeretett kortárs írók, költők más műveit is keresik majd az olvasók.

A program nem fővárosközpontú, hanem országos, így számos olyan vidéki család is kap majd könyvcsomagot, amely vagy anyagi vagy földrajzi okok miatt nem jut értékes olvasnivalókhoz. 

A Magyar Napló Kiadó évek óta kapcsolatban van a NOE-val, és korábban is adományoztak már köteteket a családoknak, legutóbb a már említett Könyvet- otthonra programban.

Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó vezetője

Zsiga Kristóf, a kiadó vezetője rámutatott: a mostani akcióban úgy válogatták össze a könyveket, hogy minden korosztály megtalálja az ízlésének, életkorának megfelelő olvasmányt. Így a mesekönyvek, a szépirodalmi alkotások, az albumok és az antológiák mellett a kiadó két irodalmi újságjának, a Magyar Naplónak és az Irodalmi Magazinnak példányai is bekerülnek a csomagokba.

Szerinte fontos a példamutatás is, hogy több szervezet miként tud jól együttműködni egy közös cél érdekében, és reméli, hogy a későbbiekben más kiadók is csatlakoznak majd a programhoz. 

Forrás: Hajónapló.ma. Fotók: Kultúra.hu/Hartyányi Norbert. A nyitóképen Erős Kinga, az Orpheusz Kiadó vezetője, a Magyar Írószövetség elnöke.


A rovat további cikkei