A szentendrei MANK Nonprofit Kft. és az ÚjMűhely Galéria A művészet ajándék! címmel ünnepi programmal készül az adventi időszakra.

A rendhagyó tárlaton lehetőség nyílik jelentős kortárs művészek alkotásainak megtekintésére és megvásárlására. Válogathatunk nemzedékünk kiemelkedő grafikusainak alkotásaiból, a Szentendrei Grafikai Műhely legendás alkotóinak szitanyomataiból, a Szentendrei Régi és a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen jelenleg alkotó művészeinek kiemelkedő munkáiból, vagy éppen kortársékszer-tervezők alkotásaiból. A kiállításon minden mű megvásárolható.

A MANK gyűjteményéből válogatva a 21. század és a 20. század második felének kortárs grafikus nemzedéke legjavának munkáit kínálják megtekintésre és eladásra az ÚjMűhely Galériában, ahol az említett időszakból a klasszikus grafikai műfajok közül a rézkarc technikával készült kitűnő munkák közül válogathatunk. Eközben a kiállítótér földszintjét festmények veszik birtokba, mint például Aknay János konstruktív munkái, ef Zámbó István groteszk alkotásai, Rákossy Anikó organikus belső csendéletei vagy Szabó Tamás több technikát összefogó legújabb művei. A Szentendrei Régi Művésztelep és más szentendrei művészek festményei közül többen a festők városának hagyományaira építenek.

Radics Márk: Telepátia

A kiállított szitanyomatokkal a ’80-as évek elejéről, a Lipták Mihály vezetésével működő Szentendrei Grafikai Műhelyről emlékezünk meg, ahol számos szentendrei és Szentendréhez kötődő művész alkotott. Az ÚjMűhely Galéria karácsonyi tárlatán, művészeti vásárán Balogh László, Bálint Ildikó, Bereznai Péter, Farkas Ádám, Jávor Piroska, Krizbai Sándor, Lukoviczky Endre, Nagy Barbara és Szuromi Imre szitanyomatait láthatják és vásárolhatják meg a látogatók.

Az utolsó terem egy izgalmas szimulációs szobává alakul át. A műgyűjtést támogató képzőművészeti vásár első ránézésre eklektikusnak tűnő szobája megmutatja, a műtárgyak sokfélesége nemcsak egy kiállítási koncepció jól megtervezett keretei között bontakozhat ki, hanem akár egy műgyűjtő otthonában is. Ehhez az élményhez Hódmezővásárhelyi Művésztelep két alkotója, Sonkoly Tibor és Radics Márk művei juttatják a látogatókat.

Bánföldi Zoltán: Rítus

A nagy sikerű Dialógusok-Polilógusok kortársékszer-kiállítás után a MANK karácsonyi kiállításán is látható lesz egy válogatás az izgalmas anyagtársításokkal dolgozó, egyedi formavilágot és koncepciót teremtő kortársékszer-tervezők munkáiból. A kiállított és megvásárolható tárgyak különleges anyagokból készültek, többek között papír, corian, üveg, pergamen, illetve nemesacél szerepel a felhasznált anyagok között. A látogatók felpróbálhatják és haza is vihetik Edőcs Márta, Gera Noémi, Horányi Kinga, Király Fanni, Kocsor Eszter Sára, Menyhárt Richárd és Vékony Fanni ékszereit, akikhez a december 7-i MANK Advent keretében rendezett egész napos ékszervásáron további ékszertervezők csatlakoznak.

A megnyitó programját Hidász Tamás Fischer Annie-ösztöndíjas jazzdobos, Salai Dávid basszusgitáros és Balogh Tamás Junior Príma-díjas zongorista előadása színesíti.

A vásáron részt vevő művészek

Aknay János, Ágotha Margit, Badacsonyi Sándor, Baksai József, Balla Margit, Balogh László, Banga Ferenc, Bánföldi Zoltán, Bálint Ildikó, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Edőcs Márta, ef Zámbó István, Farkas Ádám, Gera Noémi, Hajdu László, Horányi Kinga, Jávor Piroska, Keresztes Dóra, Király Fanni, Knyihár Amarilla, Kocsor Eszter Sára, Kovács Tamás, Krizbai Sándor, Makó Judit, Martin Henrik, Menyhárt Richárd, Muzsnay Ákos, Nagy Barbara, Nagy Gábor, Lukoviczky Endre, Radics Márk, Rákossy Anikó, Rékassy Csaba, Raszler Károly, Sáros András Miklós, Skultéty Éva, Sonkoly Tibor, Szabados Árpád, Szabó Tamás, Szabó Vladimir, Szász Endre, Szemethy Imre, Szuromi Imre, Tarjáni Jenő, Tulipán László, Varga Mátyás, Vékony Fanni, Weiszt József, Záborszky Gábor

Nyitókép: Bánföldi Zoltán: Ezüstkor VII.

Forrás: MANK