„Rögzít, összefog, eltakar, nyom nélkül leszedhető, nyomot hagy, kiszárad, idővel opálossá válik, a színesen átlátszik, az átlátszón jól látható réteget képez. A köröm percekig keresi a letapadt végét. A cellux, a köznapiság tárgya, mindennapi gyógyír a minket körülvevő emberi és társadalmi problémákra, szakadásokra, melyeket a gyors eredmény reményében nem anyagában kezelünk, csupán egy celluxdarabbal összeragasztunk, és saját megnyugtatásunkra megoldott problémának te­kintünk. A cím a kortárs művészi ékszer műfajának egyik központi témájára is reflektál, az érték fogalmának megkérdőjelezésére, amely az ékszerek anyagában, a művészek kompozíciós eljárásaiban, illetve témaválasztásaiban jelenik meg” – írja a kiállítás egyik kurátora, Roskó Mária.

Fábián Veronika: You, me and your stash, gyűrű, 2021

A kiállított alkotások között a konceptuális ékszerekkel egy térben kapnak helyet a kortárs képzőművészeti alkotások fotók, installációk, videómunkák, intermediális művészeti alkotások formájában, amelyek a társadalmi lét, az énkép, a betegség és annak elfogadása, a látszat és valóság kérdéseit vetik fel a művészek egyéni alkotói programjának részeként.

Baglyas Erika: Történetek sehonnan, 14, giclée nyomat, 2012

A művészékszerek műfajának az elmúlt évtizedekben történt határtágításai nyomán a hagyományos értelemben vett hordható ékszerek a dizájn, az ipar- és a képzőművészet uniójában az objektek, installációk irányába is kibővültek. A kiállításon a funkciótlan vagy funkcióval rendelkező tárgyak azt is megkérdőjelezik, hogy mit tekintünk egy tárgy rendeltetésének vagy szerepének. Nyithatatlan dobozokban lelnek otthonra a dizájn világában létező vagy a dizájn világán kívül álló ékszerek, a test dekorálásának ősi vágyát, a díszítést az érzéki tapasztalaton kívül a kommunikáció vágyával kibővítve. A kiállításon látható műalkotások a látszat és a valóság kettősségének terében vetik fel – más-más retorikával és megfogalmazásban – az emberi lét alapvető kérdéseit. Az önismeret tégláiból építhetünk magunknak sziklaszilárd törékeny várat, és a végén az sem derül ki, hogy ki az erősebb.

Huber Kinga: Szerencsét elpöckölő bross, 2011

A kiállítás kurátora Récsey Manyi Eszter művészeti menedzser és Roskó Mária ékszertervező.

A tárlaton kiállító művészek: Baglyas Erika, Benczúr Emese, Csontó Lajos, Égi Marcell, Fábián Veronika, Huber Kinga, Kis Judit, Lőrincz Réka, Szirtes János, Tengely Nóra, Zámori Eszter.

Nyitókép: Szirtes János: PRO N. 150, videóinstalláció, 2016. Forrás és fotók: MANK