November 18-tól mai magyar zeneszerzők műveit, köztük számos ősbemutatót hallhatunk a Vántus István kortárszenei napokon Szegeden.

Az 1971-ben Vántus István által alapított Mai Magyar Zene Hete rendezvénnyel együtt a kortárszenei hangversenysorozat 49. évfolyama várja az érdeklődőket idén.

A rendezvény hagyományaihoz híven a programban a zenekarok és ismert szólisták koncertjei mellett fontos szerep jut a művészetpedagógiának is. Emellett szokás szerint különböző életkorú muzsikusnövendékek mutatkozhatnak be: fellépnek szegedi és szentesi alapfokú művészeti iskolák és a SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai, valamint a szegedi egyetem hallgatói is.

A rendezvénysorozat nyitókoncertjét hétfőn este tartják, melyen a névadó mellett hét mai magyar komponista művei csendülnek föl. Másnap este a zenekari hangversenyen a Budapesti Vonósok, az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának fúvószenekara, valamint Vígh Andrea hárfaművész és Kiss Gy. László tárogatóművész lép színpadra, szerdán pedig emlékhangversenyen idézik föl Pertis Jenő zongoraművész és zeneszerző munkásságát. Szerdán kamaraest, csütörtökön a záróhangverseny várja a koncertlátogatókat.

A Zeneszerző és közönsége program vendége idén Kósa Gábor ütőhangszeres, zongora-, orgona- és csembalóművész, karmester, komponista lesz, akivel pályájáról és műveiről Hollós Máté, a Vántus-társaság elnöke beszélget.

Nyitókép: Budapesti Vonósok