A Budapesti Operettszínház 2022-ben – hagyományteremtő szándékkal – Tiétek a színpad! címmel nagy sikerű programot indított általános és középiskolás diákok számára, önálló színpadi előadások létrehozására és bemutatására.

Idén is számos osztály jelentkezett a felhívásra, amelynek keretében Lebstück Máriának, az 1848-as forradalom és szabadságharc honvédhuszár főhadnagyának – és egyben a Mária főhadnagy című előadás főhősének – élettörténete alapján egy legfeljebb 25 perces prózai vagy zenés előadással kellett készülniük. Az idei év jeligéje: Keressük korunk ifjú hős amazonját! A csapatok munkáját az Operettszínház népszerű művészei: Bardóczy Attila, Bordás Barbara, Dénes Viktor, Drahos Evelin, Kékkovács Mara és Lukács Anita mint mentorok segítik.

A komoly téttel bíró középdöntők néhány nap múlva kezdődnek, a szakmai zsűri előtt zajló döntőre március 9-én kerül sor, amikor is a zsűri által a középdöntőben kiválasztott legjobb négy előadás és a közönségszavazás győztese a Kálmán Imre Teátrumban méri össze erejét a nézők és a sajtó nyilvánossága előtt. A Budapesti Operettszínház művészei a szünetekben a Mária főhadnagy című előadás részleteivel színesítik a döntőt. A fődíj egy teljes produkció előadásának lehetősége a Kálmán Imre Teátrumban, de a diákok ebben az évben is megnyerhetik a számos támogató értékes ajándékait.