Dalszerző, énekes, aki az utóbbi időben egyre tágasabb alkotói térben mozog. Az örök témák foglalkoztatják, amiket ha kell, három szóban le lehet írni. De vajon melyik ez a három szó? A Kultúra.hu podcastjának vendége ezúttal Kovács Ákos Kossuth-díjas dalszerző, énekes, költő volt.

Már javában készül a december 17-i nagykoncertjére az Arénában Ákos, aki Seres Gerda vendége volt a Mi lenne, ha… podcast e heti epizódjában. A beszélgetésben szó esik félreértett dalokról, családi levelezésekről, a szakralitásról és – ahogy az előadó fogalmaz – az idős emberek felé való gravitálásáról.  

„Egész életemben idősebb emberek felé gravitáltam. Ők úgy beszélgetnek, mintha más is hallgatná őket, és nem csak ketten beszélgetnénk. Aki felsőbb hatalmat tételez, az másképp fog viselkedni. Ha úgy élünk, mintha valaki hallgatná a mondandónkat, akkor talán kevesebb hülyeséget mondunk.”  

Jövőre lesz 30 éves az első szólólemeze, a Karcolatok. Ennek kapcsán elmesélte, hogy mit érzett akkor, amikor három lemezre szóló szerződést ajánlott neki akkori kiadója, és beszélt arról is, hogy mi mozgatja alkotóként.  

„Engem mindig a következő dalom érdekel, a következő szöveg, amit ki merészelek adni a kezem közül, a következő munkám. Ami megvan, azzal nagyon jó koncertezni, de az egy reprodukció, egy reproduktív feladat, de engem a kreáció érdekel. Az alkotás, az, ahogy rajtam keresztül kínlódja magát életre egy gondolat. Ez érdekel.”  

Tavasszal debütált Magunk maradtunk című kisfilmje, amelynek főhőse egy magányos taxisofőr, aki egyre csak mesél. De mi lenne, ha ő ülne a volánnál? Milyen különleges könyvjelzőket használ, és mit őriz több mint 20 éve a pénztárcájában? Kiderül a Mi lenne, ha… podcast e heti epizódjából.  

A Magyar Kultúra Podcastok csatornáján jelentkező Mi lenne, ha… a Spotify mellett az Apple, a Google, az Amazon, a Podcast Addict, a Deezer és a Player FM felületein is elérhető. A következő epizód december 7-én érkezik, a vendég Bognár Szilva népdalénekesnő lesz.   

További érdekességekért és kulisszatitkokért érdemes nyomon követni a Magyar Kultúra Podcastok Facebook- és Instagram-oldalát.