Közösségi adakozással hoz létre jazzklubot az erdélyi városban a kolozsvári Jazz in the Park fesztivál, melynek hétvégén zajló idei versenyprogramjába 39 ország 246 zenekara nevezett be.

A kolozsvári központi parkban, a Sétatéren július 5-7. között tartandó versenyprogramra ingyenes a belépés, de adományozni is lehet a szervezők által létrehozott alapba, melyből zenei projekteket támogatnak. Az idén összegyűlt pénzt a város egyik régi mozijának, a két világháború között alapított Edison mozinak a jazzklubbá alakítására fordítják. Ez lenne Kolozsvár első, kifejezetten jazzkoncertek tartására létrehozott koncerttere.

Kelet-Európa legnagyobb jazz-zenei versenyprogramjára rekordszámú, 246 együttes nevezett be idén 39 országból. A legjobb 13 zenekar produkcióit a hétvégén hallgathatja meg a közönség a Sétatéren.

A jazzklub létrehozását 30 lejes (2377 forint) támogatói jegy megváltásával lehet segíteni, ez a helyszínen és a jegyértékesítési portálokon is megvásárolható.

Alin Vaida, a Jazz in the Park fesztivál alapítója emlékeztetett arra, hogy 2015-ben vezették be a támogatói jegyet, az összegyűlt pénzből pedig zenészeknek biztosítottak ösztöndíjat, zenekarok turnéit, helyi projekteket, rászoruló művészeket támogattak. 2020-ig mintegy százezer euró gyűlt össze, melyből harminc projektet finanszíroztak.

Hangsúlyozta: az általa vezetett és a fesztivált is szervező Fapte Egyesület a szárnya alá vette az egykori belvárosi mozi épületét, ezt felújítják és helyi, valamint meghívott jazz-zenészeknek biztosítanak fellépési teret. A jazzklubot egykori elnevezésére és a fonográf feltalálójára való tekintettel Edisonnak hívják majd.

A Jazz in the Park hétvégén zajló versenyprogramja után augusztus 30. és szeptember 1. között magát a fesztivált is megtartják a Hója-erdő melletti skanzenben. Részletek a fesztivál honlapján.