Bukta Imre kiállítása meghosszabbítva, augusztus 27-ig látogatható a Godot Intézetben. A Brancs piactéren kapható lesz a limitált példányszámú Műveljük kertjeinket! művészeti katalógus, amely a mester válogatott alkotásairól készült művészi, reprodukciós fotóiból áll össze.

Bukta Imre, a kortárs képzőművészet kiemelkedő alkotójának kiállítása 2022 novembere óta látogatható a Godot Kortárs Művészeti Intézet gyárépületében. Ehhez fogható komplex és tartalmilag mély kiállítással Magyarországon az elmúlt évtizedben nem találkozott a hazai közönöség.

„Mostanra már több mint tízezezer látogató pozitív visszajelzése, valamint rengeteg konkrét kérés erősített meg minket abban, hogy van igény a kiállítást megörökítő Bukta Imre – Műveljük kertjeinket! művészeti katalógus kiadására” – mondta Laczkovich Borbála, az Intézet művészeti vezetője.

A komoly témák feszültségét finom képi humor, szarkazmus és mélyre ható hangulatteremtő műalkotások oldják és teszik feldolgozhatóvá. A tárlatot a Műegyetem fotósa, Darabos György örökíti meg, a katalógus képeit pedig olyan elismert alkotók írásai egészítik ki, mint German Kinga, Széplaky Gerda, Tasnádi József és természetesen Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora.

A tárlat és katalógus egységeit is hat ismert személyiséggel készült interjú tematizálja. Az interjúkban elhangzott fontos mondatok színesítik és építik fel a katalógus szerkezetét. Krasznahorkai László a vidéki élet tapasztalásáról, Sebestyén Márta a természetről és a fákról, Barabási Albert László társadalmi változásokról, Keserü Katalin a szakralitásról, Mészáros Blanka a vidékiség személyes tapasztalatairól és Korniss Péter az öregségről mesél.

A szöveges tartalmak mellett a kiállításon szereplő összes alkotásról (70 mű) művészi reprodukciós fotó készül, valamint 50 enteriőr fotó. A katalógus szerzői a képzőművészeti életet meghatározó írók, kurátorok, egyetemi tanárok, akik a kiállítás különböző egységeiről írnak.

Nyitókép: Bukta Imre. Fotó: Godot Kortárs Művészeti Intézet