Krimi és kulisszatitkok 2013-ban

Egyéb

konyvA vásárlói statisztikák alapján a tavalyi évben A da Vinci-kód szerzőjének, Dan Brownnak új kötete, az Inferno fogyott a legnagyobb számban. A krimi műfaja úgy tűnik népszerű hazánkban: Frei Tamás 2015 című regénye ugyanis a lista második helyén szerepel. A káosz éve és a magyar elit háborúja alcímet viselő kiadvány a nem túl távoli magyar jövőt vázolja fel egy a televíziós műsorvezető korábbi könyveiben már megismert karakter történetén keresztül. A legjobb 50 közé két korábbi Frei-mű, A Megmentő és A Bankár is felkerült.  A dobogó harmadik fokán szintén egy riporter kapott helyet: Kálmán Olga Egyenes beszéd című könyve, amelyben nem az azonos című műsor interjúi, hanem a műsorvezető gondolatai, motivációi olvashatók.

 

A lista első felébe több bestseller is bekerült: köztük az elmúlt évek egyik legvitatottabb sorozatának két része, A szürke ötven árnyalata, valamint A szabadság ötven árnyalata. Amelyeket, bár töretlenül uralják a sikerlistákat, a Libri információi szerint leggyakrabban felejtenek ott a világ szállodáinak szobáiban.

 

A magyar olvasók körében népszerűek még az önsegítő, életvezetési tanácsokat adó pszichológusok és metálhigiénés szakemberek által írott  könyvek: dr. Csernus Imre Kiútja a nyolcadik, Vekeredy Tamás Jól szeretni című könyve a kilencedik, Pál Ferenc A szorongástól az önbecsülésig című kötete pedig a 14. helyen áll a rangsorban.

A tízedik legnépszerűbb kiadvány a Nemzeti Színház elmúlt öt évét felidéző Alföldi színháza című kötet lett, amelyet Csáki Judit jegyez. A húsz legjobb között található továbbá  az elvárásoknak megfelelően Nyáry Krisztián irodalmi szerelmeskönyvének második része, valamint a világ kedvenc séfének, Jamie Olivernek az új könyve.

Ahogy a Libritől megtudtuk: a szeretet ünnepén kiemelten fókuszba kerülnek a gyermek- és ifjúsági irodalom kiadványai. Az ifjúsági könyvek között továbbra is hódítanak a Szent Johanna Gimi kalandjai. A Libri Aranykönyv-díjas ifjú szerzőnő, Leiner Laura 6 kötettel is képviselteti magát a sikerlistán, 5 Szent Johanna könyv mellett a fesztiválok hangulatát visszaadó Bábel könyv sikerének is örülhet, a Ciceró Könyvstúdióval együtt. Bogyó és Babóca sikerein sem lepődik meg senki, Bartos Erika két könyve is a legnépszerűbbek között szerepel, de Berg Judit Ruminija is helyet követelt magának a listán.

 

"Nagyon sok évközbeni kiadvány sorsa az ünnepek idején változik, tehát egy nyári-őszi könyv esetében is előfordul, hogy éppen decemberre válik legendássá, és lesz keresettebb, néhány hónappal a megjelenés után" ? tudtuk meg a Libri munkatársától. Mivel a Libri életében a karácsonyi időszak az éves forgalom körülbelül 20 százalékát adja, így a vásárlószámok is megemelkednek 3-4-szeresére egy-egy átlagos hónaphoz képest. Nem véletlen tehát, hogy a bevált és népszerű sorozatok új részeit szintén az ünnepekre időzítik, valamint a közéleti személyiségek is szívesen jönnek ki könyveikkel karácsony idején. Müller Péterrel, Mautner Zsófiával, Kálmán Olgával, Böjte Csabával és Csernus Imrével például egyaránt decemberben találkozhattak az olvasók könyvbemutató keretében.