Krisztinavaros_1865
Krisztina tér, Krisztinavárosi plébániatemplom és környéke. Elöl a Budai Színkör épülete, háttérben a Karátsonyi palota és a Déli Vasút indóháza. A felvétel 1865 körül készült.

A válogatásban az életképek mellett régi épületek, valamint a városrész mindenki számára ismerős pontjai, köztük a Horváth kert jelenik meg. A tárlat legkorábbi képe, amely a várból néz le, az 1860-as évek végén, az 1870-es évek elején született. Minden ma is meglévő fontos épület azonosítható rajta, lehet látni a Krisztina téri templomot és a régi Déli pályaudvart is. A képek alatt olvasható pár soros képaláírások segítenek a felvételek értelmezésében.

Ter-Kep_Galeria
A kiállítás megnyitója
Fotó: a Tér-Kép-Galéria Facebook oldala

A tárlaton szerepel egy olyan felvétel is, amelyen egy taxi a Horváth kert taxiállomásán egy nagy, Jobbra hajts feliratú táblával együtt látható. Ez a kép közvetlenül azután készült, hogy Budapest átállt a most is érvényben lévő közlekedési irányra. De a képekből kiderül az is, miként nézett ki egy hordár 1943-1944-ben, és megjelennek rajtuk többek között a Szilágyi Erzsébet Gimnázium lánynövendékei is rövid ujjú, csíkos, hétköznapi matrózblúzban.

Krisztinaváros egy kicsit rejtett világ, soha nem írtak róla monográfiát, kevés épületét dolgozták fel mélyrehatóan ? mondta Saly Noémi, kiemelve, hogy szeretnék felhívni a figyelmet az értékes városrészre, amelyről sokkal kevesebbet tudunk, mint amit megérdemelne.

Forrás: MTI

Az indítókép a mai Apor Vilmos téren, a Felső-Krisztinavárosi Keresztelő Szent János-plébániatemplom előtt készült, balra a háttérben a plébánia épülete.