fbpx

Külföldi és hazai színpadokon lépnek fel a Snétberger Masterclass diákjai

A Snétberger Program új, emelt szintű képzésének keretében számos sikeres hazai és külföldi fellépést tudhatnak maguk mögött a diákok Európa-szerte.

Az országosan elismert zenei tehetséggondozással foglalkozó Snétberger Program 2011 óta a Nemzeti Tehetség Központnak és a Snétberger Alapítványnak köszönhetően évente mintegy hatvan, főként hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalt támogat. A program azzal a céllal jött létre, hogy azokat a diákokat támogassa, akik az alapszintű képzést már sikeresen elvégezték.

A tavalyi év nagyon mozgalmas volt az emelt szintű képzésben résztvevő fiataloknak, akik különböző formációkban, számos hazai és külföldi eseményen léptek fel.

A program több diákja nyáron egy svájci meghívásnak köszönhetően a Schwyz tartományi szimfonikus zenekarral egy egyhetes workshopon vett részt, amelyet két közös koncert zárt. Emellett a diákok a strasbourgi katedrálisban, a magyar kultúra napján Düsseldorfban és az 1956-as forradalom megemlékezésén Bernben adtak koncertet. Itthon egyebek mellett a Művészetek Völgye fesztiválon, Budapesten a Goethe Intézet Vitázik az ifjúság nemzetközi döntőjén és a Zsinagógák hetén léptek fel a fiatalok.

Az emelt szintű képzés különlegessége, hogy a zenei kompetenciák továbbfejlesztése mellett helyet kap az előadó-művészettel kapcsolatos személyes és kommunikációs készségek fejlesztése, valamint a zeneipari ismeretek bővítése is. A Snétberger Masterclass nagy hangsúlyt fektet arra, hogy támogassa a programban résztvevő zenekarokat, formációkat, referenciaanyagaik összeállításában. Ehhez nagy segítséget jelent a Snétberger Alapítvány budapesti stúdiója is, ahol professzionális minőségű zenei felvételek készülnek a diákok közreműködésével.

A tehetséges fiatalok a masterclass program workshopjain és képzésein elismert hazai és nemzetközi előadóktól tanulhatnak.

A program keretében szervezett koncerteken olyan szakmai tapasztalatokat szereznek, amelyek az önálló zenei pályájuk elindításában is segítik őket. A diákok jelenleg próbákon vesznek részt és Snétberger Ferenc mentorálásával készülnek az első bemutatkozó felvételek is.

A Snétberger Programot a kormány kiemelten fontosnak tartja, ezért 2015 óta évi 140 millió forinttal támogatja. Az elmúlt 12 év alatt 350 diák végzett és 90 százalékuk konzervatóriumban, a Zeneakadémián vagy külföldi felsőoktatási intézményben folytatta tanulmányait. Az emelt szintű képzést nyújtó programra a kormány további 50 millió forintos támogatást biztosított a Nemzeti Tehetség Programon keresztül.

Fotó: Bartha Regina

A rovat további cikkei