Átadták a Prima Primissima Díjakat

Kultpol

(MTI) - Az irodalom kategóriában Fejes Endre író, a sport kategóriában Grosics Gyula labdarúgó, a képzőművészet kategóriában Földi Péter festőművész részesült az elismerésben. A tudomány kategória nyertese Ranschburg Jenő pszichológus, az oktatás és köznevelés kategóriáé Horn Péter agrármérnök, egyetemi tanár lett. Az építészet és építőművészet kategóriában a Prima Primissima Díjat Skardelli György építész, a sajtó kategóriában Schäffer Erzsébet újságíró, a népművészet és közművelődés kategóriában a Nemzeti Táncszínház, a zeneművészet kategóriában ifjabb Sánta Ferenc hegedűművész, a színház- és filmművészet kategóriában Haumann Péter színész-rendező kapta. Közönségdíjat vehetett át Sárközy Tamás jogász, egyetemi tanár.
 

primaprimissima_haumannpeter_d__as20091204017.jpg
Haumann Péter átveszi a díjat
   
A díjazottak közül egyedül Fejes Endre nem tudott megjelenni a gálaesten, elismerését betegsége miatt hozzátartozója vette át.
   
Sólyom László köztársasági elnök levélben köszöntötte a Prima Primissima idei díjazottait, jelöltjeit és alapítóit. Mint a gálaesten felolvasott levelében írta, a nemzet önbecsüléséről és életképességéről ad képet az, hogyan bánik kulturális javaival és azok létrehozóival. Egy ország vagy egy régió gazdasági helyzete és kultúrája között nincs közvetlen összefüggés. Hanyatló városokban, pusztuló birodalmakban is még egyszer kivirágozhat a művészet, s gazdag népek szellemi élete is lehet sivár. Mégis az a történelem leckéje, hogy a nagy korszakokban a gazdaság, a művészetek és a tudomány egyaránt szárnyalnak, hiszen mind ugyanannak a kultúrának a részei - fogalmazott levelében az államfő.
   
Sólyom László szerint szimbolikus jelentősége van annak, hogy a Magyar Vállalkozók Napján adják át a magyar kultúra szinte minden területét felölelő díjakat, s az alapítók, társalapítók magyar nagyvállalkozók. A magyar gazdaság fontos szereplői nem hagyják, hogy szakadék legyen az anyagi és szellemi kultúra között. Folytatják a magyar mecenatúra szép és nagy hagyományát - fűzte hozzá üzenetében a köztársasági elnök.
   
A nagy magánkezdeményezések azt is biztosítják, hogy az elismerés tisztán a teljesítmény értékének szóljon és politikai szempontokat ne keverjenek bele - jegyezte meg levelében az államfő.
   
Dávid Ferenc, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának alelnöke, a VOSZ főtitkára köszöntőjében azt mondta, hogy szellemi értékeinket is el kell helyezni egy nagy értékmegőrzőbe, ahol gondosan vigyázzák tisztaságukat, ahonnan soha nem veszhetnek el.
   
A mi nemzeti értékmegőrzőnk tágas, tiszta és állandóan bővíthető - fogalmazott, hozzátéve: ezt az egyre gazdagabb nemzeti gyűjteményt úgy őrizzük, hogy közben mindenkinek megmutatjuk.
 

primaprimissima_ifjsantaferenc_d__as20091204042.jpg
Ifjabb Sánta Ferenc átveszi a díját
   
Mint hangsúlyozta, ez a nemzeti értékmegőrző jó szívvel befogadja az igazi teljesítményeket, de ösztönösen taszítja az olcsó vásárfiát. Dávid Ferenc kitért arra is, hogy a díj megalapítása óta országos mozgalommá fejlődött.
 
A műsorvezető a pénteki díjátadón a vendégek között köszöntötte Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét, Szili Katalint az Országgyűlés volt elnökét, Orbán Viktor volt miniszterelnököt, a Fidesz elnökét, Hiller István oktatási és kulturális minisztert és a kormány többi megjelent tagját.