Művészetek Palotája: olcsóbban sehol nem épül ilyen intézmény

Kultpol

MTI - A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM), a fejlesztő Duna Sétány Székház Kft., a TriGránit csoport tagja és a szakmai működtetésért felelős Művészetek Palotája Kft. a beruházásról a sajtóban megjelent téves információk miatt hívott össze közös, rendkívüli sajtóértekezletet - közölte Takács Ildikó, a TriGránit Rt. kommunikációs igazgatója.

Demján "felajánlotta", a TriGránit kifizeti a különbözetet, ha valaki olyan, hasonló beruházást talál a világon, amelynek költségeinél a Művészetek Palotája nem olcsóbb 15 százalékkal.

Demján Sándor leszögezte: nem történt költségtúllépés. Az épületegyüttes nemzetközi versenyképességét nem lehet megkérdőjelezni, és őket az érdekli, hogy a létesítmény megvalósuljon. Hozzátette, reméli ez az építmény legalább száz évig megmarad Budapestnek.

A TriGránit elnöke elmondta, hogy a terület növekedése ellenére (37.500-ról 53.174 négyzetméterre) a nettó fejlesztési keretösszeg az eredetileg elfogadott 31,3 milliárd forint maradt. Az eredeti tízéves bérleti struktúrához képest az új PPP-konstrukcióban a karbantartás, felújítás kockázata és költsége is a magánbefektetőé, harminc éven keresztül.

Egy évtized helyett három évtizeden át teljes körű üzemeltetést vállal a magánszféra, annak minden kockázatával együtt; ez magyarázza a törvényben felső határként szabott 97,9 milliárd forintos, beruházásra és működtetésre vonatkozó állami kötelezettségvállalást.

A Millenniumi Városközpont, benne a Művészetek Palotájával kulturális és idegenforgalmi elemekre építő "prototípus városközpont", amelyet más nagyvárosokban is érdemes megvalósítani. Közép-Kelet-Európában tizenkét város tervez hasonlót építeni, a cégcsoportnak ez az "export" az üzlet - mondta Demján Sándor.

Benedek András, az NKÖM közigazgatási államtitkára azt hangsúlyozta: gyorsan megépült egy világszínvonalú nemzeti kulturális intézmény, amelynek a magyar kultúrára felbecsülhetetlen hatása lesz. (Az építkezés 2002 nyarán kezdődött, a létesítmény idén március 14-én nyitja meg hivatalosan kapuit a nagyközönség előtt.)

Az államtitkár a projekt átláthatósága kapcsán arról biztosított, hogy az új szerződés - az NKÖM a beruházóval a hosszú távú bérletről és üzemeltetésről "rendelkezésre tartási szerződést" köt, a tárca harminc év határozott időtartamra bérli a beruházó által üzemeltetett épületegyüttest - az interneten is hozzáférhető lesz. A minisztérium maximális transzparenciára törekszik - szögezte le.

Benedek András arról is szólt, hogy az intézmény kiváló minőségű, a művészek világából a próbaüzem időszakában már nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett.

Sajtóanyag letöltése