Német-magyar-török házelnöki találkozó Bochumban

Kultpol


bohum_norbertlammert_koverlaszlo_mehmetalisahin.jpg
Norbert Lammert, Kövér László és Mehmet Ali Sahin

(MTI) - Norbert Lammert, Kövér László és Mehmet Ali Sahin az idei európai kulturális fővárosok országaiban működő parlamentek elnökeinek harmadik tanácskozásán vett részt Essenben és Bochumban. Kulturális program keretében megtekintették az esseni Zeche Zollverein bányamúzeumot (amely a Világörökség része) és a bochumi Situation Kunst nevű, a jelenkori építőművészet alkotásait bemutató épületegyüttest.
    

A Bochumban tartott háromoldalú tanácskozást követő délutáni sajtóértekezleten Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: az idei esztendő nemcsak a három kulturális főváros (Essen, Isztambul, Pécs), de emberi közösségek között is kapcsolatot teremtett. Egyúttal nem csekély gazdasági haszonnal is járt, hiszen például Pécsett idén jelentősen fellendült az idegenforgalom, a német turisták száma pedig megduplázódott tavalyhoz képest.
    
A magyar házelnök kiemelte a közös nyilatkozatban is hangsúlyozott kulturális sokszínűséget, annak fenntartását Európában. Mint hozzátette, a 2011. január elsején kezdődő magyar EU-elnökség alatt a magyar kormány továbbra is nagy súlyt kíván fektetni az emberi közösségek közötti kapcsolatokra. Ezt már csak az is indokolttá teszi, hogy a Kárpát-medence maga is soknemzetiségű térség, amelyre különböző kultúrájú, vallású és nyelvű népek békés együttélése a jellemző.
    
Kövér László bejelentette: az idei kulturális fővárosok programjának záróaktusaként 2011 januárjában az Európai Parlamentben kiállítás nyílik, amely bemutatja az Essen-Pécs-Isztambul projekt eredményeit.
    
Norbert Lammert, a Bundestag elnöke rámutatott: a kitűzött célt, a kulturális fővárosok programnak a nemzeti parlamentek általi támogatását, sikerült elérni. Ennek is köszönhetően a három érintett ország az éves költségvetésből több mint 100 millió eurót bocsátott rendelkezésre a 2010-es program projektjeinek és rendezvényeinek megvalósítására. Ezen felül több százmillió euró jutott a kulturális infrastruktúra bővítésére, új múzeumok létesítésére, meglévő intézmények bővítésére vagy korszerűsítésére.