Ókovács Szilveszter: az Erkel felújítása külön kezelendő

Kultpol


okovacsszilveszterdkoko20091030030.jpg
Ókovács Szilveszter

(MTI) ? "Az utóbbi valóban messze elmarad a várakozásainktól, de folyamatosan egyeztetünk annak érdekében, hogy a tervezetben megjelölt összeg elérje a korábbi bázist. Az operaház alkalmazotti létszámának és a státuszainak kérdése nem választható el attól, hogy végül mekkora állami támogatásból gazdálkodhat az intézmény" ? fogalmazott Ókovács Szilveszter.

 
Az operaház örömmel lát minden, hatékonyságot célzó, jobbító szándékú kezdeményezést, különösen, ha azok a társulattól erednek ? fejtette ki a kormánybiztos azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Operaénekesek Egyesületének délelőtti demonstrációján felvetették, szükséges a társulatból kinevezni egy koordinátor-főrendezőt és egy művészeti tanácsot.
 
Ókovács Szilveszter úgy véli: nem világos, hogy egy koordinátor-főrendező kinevezése és egy új művészeti tanács létrehozása mennyiben szolgálná a költséghatékonyabb működést ? ez inkább többletköltségeket és körülményesebb működést eredményezne. Az operaház ezért szeretné megismerni az elképzelést támogató konkrét konstrukciókat és számításokat.
 
A dalszínház vezetése ugyanakkor leszögezi ? fűzte hozzá ?, hogy a társulattal ? köztük az operaénekesekkel ? folytatandó párbeszéd nem jelentheti a felelősség, és azzal együtt a vezetési jog átengedését.
 
A Magyar Operaénekesek Egyesülete csütörtökön a dalszínház épülete előtt demonstrált. Felolvasták korábban megfogalmazott kiáltványukat, amelyben arra hívnak fel, hogy a válságos helyzetbe került magyar kultúráért, amelynek vezető intézménye az operaház, minden felelős ember álljon ki. Felolvasták az egyesület tagjai által feltett kérdéseket is. Ezek között szerepelt, milyen biztosítékot kap a fenntartótól Ókovács Szilveszter kormánybiztos arra, hogy folyamatosan működtethesse a házat, mivel értesülésük szerint a központi költségvetési támogatás éppen akkora összeggel, 1,8 milliárd forinttal csökken, amennyi a kormányhatározat szerint az Erkel Színház felújítására fordítható.