Százmillió forint az artmozik digitalizációjára

Kultpol

 
 
?A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2012-ben újabb 100 millió Ft keretösszegű pályázatot hirdet meg erre a célra, ahol a most visszautasított pályázók élveznek majd előnyt. Remélem, hogy a következő évben azok a régiós központok is élnek a digitális fejlesztési támogatásról szóló pályázat adta lehetőségekkel, amelyek jelentkezését idén borzasztóan hiányoltam? ? mondta Szőcs Géza az eredményhirdetésen.
 
Tavaly 44 art filmszínház működött Magyarországon, közülük máig tízet kellett bezárni anyagi okok miatt. Az elmúlt három évben a mozik (mind az art, mind a multiplex filmszínházak) látogatottsága folyamatosan csökkent, még ha a multiplexek a 3D-s vetítési technika segítségével egy rövid időre újból meg is tudták tölteni a termeket. Mindeközben a digitális forradalomnak köszönhetően 2012 januárjától a multiplexek átállnak a digitális vetítésre, ennek pedig az lesz a következménye, hogy a nagyobb forgalmazók is csak digitális formátumban terjesztik majd a filmeket.
Ezért a NEFMI 2011-ben pályázatot írt ki az art mozik digitális fejlesztésére. A pályázat határideje 2011. szeptember 30-án járt le. A pályázatra 13 anyag érkezett a Magyar Államkincstárhoz, amelyek mindegyikét - esetenként hiánypótlást követően - teljes körűnek és szabályszerűnek talált a Kincstár. A pályázók összesen 152 millió 532 ezer Ft értékben nyújtották be támogatási kérelmeiket. A keretösszeg 100 millió Ft volt, az igényelhető támogatások mértéke pályázatonként 12,5 millió Ft lehetett.
 
A budapesti Puskin mozi Metropolis terme és a budapesti Toldi mozi Nagyterme 10-10 millió, a miskolci Művészetek Háza Béke terme, a szombathelyi Agora-Savaria Filmszínház Nagyterme, a Tapolcai Városi Mozi és a Ceglédi Uránia mozi Huszárik terme egyenként 12,5 millió, a Gödöllői Városi Filmszínház 11,7 millió, a szentendrei P'Art mozi 10,6 millió, a szombathelyi Agora-Savaria Filmszínház Kamaraterme pedig 8,2 millió forint támogatást nyert el.