Színházi törvény - megérkeztek a szakmai javaslatok a szaktárcához

Kultpol

(MTI) - A szakállamtitkár elmondta: javaslatot nyújtott be az Alternatív és Független Színházak Szövetsége a Befogadó Színházak Társulásával együtt, a Szabadtéri Színházak Szövetsége, a Káva Kulturális Műhely, és szerdán megkapta a minisztérium a Drámaírói Kerekasztal és a Magyar Színházi Társaság munkacsoportjai által kidolgozott anyagot is. Ezen kívül több színésztől, magánszemélytől kaptak értékes javaslatot - tette hozzá.
    A Magyar Színházi Társaság "Munkaanyag a Színházi Törvény megalkotásának előkészítéséhez" címmel küldte el a szakmai dokumentumot. Javaslatot küldött továbbá Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója, Bodolay Géza, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója, Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és Szilágyi Tibor, a soproni Petőfi Színház eddigi művészeti igazgatója.
    Schneider Márta a munka menetét ismertetve elmondta: a szakmai főosztály elkészíti az anyagok első változatát, színházi jogszabályalkotási koncepció készül, amelyet szakmai egyeztetésre bocsátanak, majd a kormány elé kerül a törvényalkotási koncepció. Ha ezt a kormány elfogadja, elkészülhet a normaszöveg-változat.
    A folyamat időtartama függ a szakmai egyeztetések menetétől, és attól, hogy a jogszabályi környezet mit tesz lehetővé - mutatott rá, hozzátéve: "ez az év erről fog szólni".
    A szakállamtitkár kiemelte, hogy mindenképpen szükség van egy rugalmas jogszabályra, ami a finanszírozási problémákon is segít. Sok probléma, konfliktus van a színházfenntartás körül, az önkormányzatok nehéz helyzetben vannak - mondta.
    Schneider Márta hangsúlyozta: a 2007-2008-as költségvetési év nem az expanzió éve, erre minden intézménynek fel kell készülni, választ kell adni. Mint mondta, a minisztérium nyitott arra, hogy a jogszabállyal segítsen a színházaknak, a szakmát pedig a helyzet arra kényszeríti, hogy gondolkozzon önmagáról, jövőjéről.
    Tájékoztatása szerint a Magyar Színházi Társaság javaslata minden olyan kérdésre tartalmaz valamilyen választ, amelyet a miniszter a tavalyi, november 30-i találkozón felsorolt. Az anyag szakmailag komoly munkacsoportokban készült: minden kérdésre több szakemberből álló bizottságot állított össze a társaság - közölte a szakállamtitkár.
    Az önkormányzati színházakat érintő elvonással kapcsolatban elmondta: úgy tudja, folynak a tárgyalások. Amíg az önkormányzatnál nincsen költségvetés, addig lehet tárgyalni - tette hozzá Schneider Márta.
    Hiller István miniszter a színházigazgatókkal folytatott november 30-i egyeztetésen a struktúraátalakítás, a finanszírozás, az ifjúság és a közönség, a képzés, az igazgatói kinevezések rendje, valamint a munkajog témájában kezdeményezett hosszabb távú párbeszédet.