Szőcs Géza Brüsszelben felszólalt az audiovizuális politikáért felelős miniszterek ülésén

Kultpol


szocsgeza_portre_1001_bytsd-2.jpg
Szőcs Géza

Az Európai Unió audiovizuális politikáért felelős minisztereinek pénteki brüsszeli ülésén Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár felszólalásában hangsúlyozta, hogy az Unió 2012 utáni filmtámogatási irányelveiben figyelembe kell venni a tagállamok egyéni helyzetét, az egyes országok méretét, illetve filmiparuk sajátosságait.

 
A miniszterek röviden ismertették országuk álláspontját a filmipar támogatásával kapcsolatban. Szőcs Géza kijelentette, hogy a találkozón vázolt elképzelések megfelelnek a magyar igényeknek és kedveznek a kisebb országok filmiparának.
 
A miniszterek hangsúlyozták, hogy a kulturális sokszínűség jegyében is szélesíteni kell a filmipar lehetőségeit, ám minden országnak be kell tartania az unió versenyjogi szabályait.
 
Szőcs Géza csütörtökön felszólalt a kultúráért felelős miniszterek találkozóján is. Az ülést követően a miniszterek nyilatkozatukban felhívták a figyelmet arra, hogy meg kell erősíteni a kulturális és kreatív iparok szerepét az Európa 2020 távlati fejlesztési stratégában.
 
Szintén pénteken Szőcs Géza lengyel partnerével, Monika Smolen helyettes államtitkár asszonnyal kétoldalú találkozón egyeztetett a magyar uniós elnökség kulturális prioritásairól.