Világörökségi törvény: Pécs évente 10 millió forintra pályázhat

Kultpol

 

(MTI) Üveges Attila, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. világörökségi divízióvezetője elmondta: a parlament által elfogadott jogszabálynak köszönhetően Pécs évente 10 millió forint pályázati támogatást költhet a Cella Septichora Látogatóközpont és a hozzá kapcsolódó világörökségi helyszínek népszerűsítésére, felújítására, az érdeklődők tájékoztatását szolgáló eszközök fejlesztésére.
 

Terveik szerint a látogatóközpontban korszerűsítik az informatikai és információs eszközöket, az ezzel kapcsolatos változások már 2012 első felében érzékelhetőek lesznek.
    
Üveges Attila példaként említette, hogy lecserélik az érintőképernyőket és a tablókat, projektoros vetítőberendezést vásárolnának, a turisták tájékoztatását háromdimenziós animációval is segítik, s egy épületenergetikai korszerűsítésre is sor kerül. Emellett szeretnék, ha idővel a székesegyház nyugati oldalán található, falfestményrészleteket rejtő Cella Trichora is megnyílhatna az érdeklődők előtt.
    
Kálóczi Lola, az örökségkezelő társaság munkatársa arról szólt, hogy a pécsi világörökségi helyszínek népszerűsítése, élményszerű bemutatása érdekében nagy hangsúlyt fektetnek múzeumpedagógiai programok szervezésére, amelyek keretében a lakosság lehető legszélesebb körének nyújtanak érdekes, színvonalas, egyben ismeretterjesztő kikapcsolódást.
    
A pécsi ókeresztény emlékhelyek világörökségi listára kerülésének tizenegyedik évfordulóján, november 12-én különleges programokra várják az érdeklődőket. A gyerekek a látogatóközpontban időkapszulák után kutatva gyarapíthatják történelmi ismereteiket, a felnőttek a Janus Egyetemi Színpad a Hit és szerelem a holtak városában ? Szent Iréneusz igaz története című előadást láthatják.
    
November 26-án családi nap lesz kézműves foglalkozásokkal, december 17-én pedig az antik római karácsonyokat elevenítik fel a kora keresztény temetkezési helyeken.