fbpx

KulTúra a zsebedben

Összegyűjtöttük hat kultúrtörténeti és kulturális vonatkozású applikációt, amelyek akkor is jó szolgálatot tehetnek, ha van ötletünk, hogy hova mennénk, de akkor is, ha nincs.

1. Magyar látnivalók

A járványügyi korlátozások feloldása után még jobban értékelhetjük azt, hogy lakóhelyünktől néhány óra alatt bárhová eljuthatunk az országban. A Magyar látnivalók applikáció összegyűjtötte hazánk nevezetességeit. Az alkalmazás megmutatja a jelenlegi tartózkodási helyünk és a keresés eredményének közelében lévő látnivalókat is, egyszerűbbé téve a keresett helyek listáinak összeállítását. A látnivalók között múzeumok, kastélyok, templomok, kápolnák, várak, természeti és ipartörténeti emlékek, látogatóközpontok, tanösvények és erdei kisvasutak is vannak.

A kiemelt látnivalók között Budapest, a Balaton, Hévíz, Hortobágy, Tisza-tó, Eger, Visegrád, Dunakanyar, Sopron, Pécs, Debrecen, Szeged, Velencei-tó környéke is szerepel.

Akik aktív pihenésre vágynak, azok a szórakoztatóközpontok, színházak, kiállítások, strandok, arborétumok, füvészkertek, vadasparkok kínálatai között is keresgélhetnek. Az összeállításban több túraajánlat van: kerékpáros túrát, kulturális sétát és túravezetőt is választhatunk.

Az adatbázis több mint 7000 hotel, szálloda, panzió, apartman, vendégház és kemping térképes keresőjét tartalmazza. A látnivalók és szálláshelyek mellett a környéki éttermeket, cukrászdákat, kávézókat és gyorséttermeket is megmutatja az app. A sor ezzel sem ér véget, hiszen a fejlesztők a látnivalók környezetében zajló fesztiválok, programok adatait is folyamatosan bővítik.

Ha le szeretnéd tölteni, kattintsd ide és ide.

2. Mozaik Múzeumtúra

A Mozaik Múzeumtúra app közel 400 múzeum adatait tartalmazza. Keresgélhetünk közöttük tematika, lakhely, kirándulási célpont vagy éppen a múzeumok nevei alapján is. A nyitóoldalon kedvcsinálónak mindig friss múzeumi híreket találunk. Regisztráció után játékra is lehetőség van. A cél, hogy minél több tárlatra eljussunk.

Ha szeretnéd letölteni, kattints ide és ide.

3. BOOK@HAND Ősképeskönyv

Az applikáció fejlesztői a Kárpát-medence csodálatos szépségű, festett mennyezetkazettás templomait gyűjtötték egybe. Az alkalmazás sorra bemutatja az építmények táblaképeit, és háttérinformációkat ad a megfejtésükhöz. A nagy felbontású 3D panoráma sétában a kiválasztott látványosság otthonról is részleteiben tanulmányozható.

Ha szeretnéd letölteni, kattints ide.

4. Matthias Church Budapest – official app

A Mátyás-templom a budai Várnegyed egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb nevezetessége. A XIII. században alapított templom különleges építészeti és művészeti kincsei szeretettel várják az ideérkező látogatókat.

A Matthias Church Budapest – official app segítségével már otthonról is megtervezhetjük a látogatás részleteit. Lehetőség van a jegyek online megvásárlására, naprakész információkat szerezhetünk a templom liturgikus és kulturális programjairól. A digitális tárlatvezető lehetővé teszi az épület önálló felfedezését, mely során a templom rejtett érdekességeit is megismerhetjük. A tematikus túrák közül minden korosztály megtalálhatja az érdeklődésének megfelelőt.

Ha szeretnéd letölteni, kattints ide és ide.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Skanzen app

A Skanzen telefonos alkalmazása segítségével Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma a virtuális térben is bejárható. Az appban megtervezhetjük saját útvonalunkat, de az ajánlott túraútvonalak közül is válogathatunk. A helyszíneket gyalogosan, biciklivel vagy akár a Skanzen Vonattal is be lehet barangolni, és online jegyvásárlásra is lehetőség van. A helyszínekhez tartozó szöveges és képi információt az alkalmazásba épített audioguide egészíti ki. Az appban feltüntették a legközelebbi pihenőket, vendéglátóhelyeket, mosdókat, vasúti megállókat, mobiltelefon-töltőállomásokat is.

Ha szeretnéd letölteni, kattints ide és ide.

6. Esztergom Vármúzeum GUIDE@HAND

Az Esztergomi Vármúzeum is bejárható egyetlen alkalmazás segítségével. Az intézmény az elmúlt években átfogó rekonstrukción esett át. A SZTAKI által fejlesztett ingyenes, okostelefonra letölthető alkalmazás segít eligazodni az interaktív kiállítótermek és kiállítások között.

Ha szeretnéd letölteni, kattints ide és ide.

Forrás: varmegom.hu

7. Virtuális séta a könyvtárban

Annak, aki kíváncsi, hogy néz ki belülről az Országgyűlési könyvtár, jó hírünk van, hiszen készült egy háromdimenziós alkalmazás, melynek segítségével be lehet járni a könyvtár tereit, és a szolgáltatásokat is megismerhetjük.

Ha szeretnéd letölteni, kattints ide.

G. T.

A rovat további cikkei