A lévai zsinagóga

(MTI) – Több sikertelen pályázat után uniós forrásokból nagyobb összeget nyert a lévai önkormányzat a műemlék megmentésére. A több mint 150 éves épület és a hozzá tartozó 80 éves zsidó iskola galériaként, koncertteremként és színházként működne. A város mintegy másfél millió eurós (420 millió forintos) vissza nem térítendő támogatást kap erre a célra a szlovák Építésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül. A munkálatok teljes költségvetése mintegy 1,6 millió euró (490 millió forint). Már le is rakták a projekt alapkövét.

   
A nagyjából egy évig tartó felújítási munkálatok június közepén kezdődhetnek meg. Az épületet statikailag meg kell erősíteni, felújítják a külső és belső vakolatot, nedvesség ellen szigetelik a falakat, a beázó tetőrészeket kijavítják, megerősítik a lépcsőszerkezeteket és a karzatot. Bevezetik az áramot, a vizet és a gázt, az eredeti zsinagógán kívül szociális helyiségeket, öltözőket, kazánházat alakítanak ki.
   
Az évtizedeken át elhanyagolt, rossz állapotú műemlék épület 1985-ben került a város tulajdonába, azóta csak állagmegóvásra tudtak pénzt költeni. A város zsidó lakosságának a második világháború idején történt deportálása után vált elhagyatottá az 1853-ban épült zsinagóga, amelyet 1967-ben a csehszlovák állam megvásárolt. A rendszerváltásig bútorraktárként használták az épületet, majd 1989-től ismét üresen állt, az utóbbi években tartottak nagyritkán koncerteket, színházi előadásokat a falak között.