Kulturális örökség napjai Vácott

Egyéb


vacigorogtemplom_byitthonhu.jpg
A váci Görög templom

A műemlék barokk templomot 1792-ben építtette fel a helyi ortodox közösség egyik tehetős tagja. A váci ortodoxok száma a XIX. század végére lecsökkent, nagy részük elmagyarosodott. Napjainkra emléküket jobbára csak a Görög Templom neve őrzi. A múzeum az épületben 1963-tól rendez időszaki - képzőművészeti, történeti, néprajzi - kiállításokat.

 
Szeptember 19-én, 15 órától Keresztény ortodoxok Vácott címmel Gál Judit tart előadást, egy órával később Orvos András festőművész önálló kiállításának megnyitó ünnepségére kerül sor.
Az Iparművészeti Főiskola textil szakán végző Orvos András, mint festő oszlopos tagja volt a rövid életű, de jelentős No 1 csoportnak (1969-71.), később "beírta nevét" az akkor még dicstelen Balatonboglári Kápolnatárlatok (1971-74.) osztálynaplójába is. Ezek persze csak az ismert megállók, melyek közt még ott van a Fáklya Klub Pedagógus Művészeti Stúdiója (1965-69.), az újpesti Derkovits Klub, a József Attila Művelődési Ház és a Szemadám György szervezte háromnapos Állatkerti kiállítás. Orvos András a 80-as években költözött Vácra, azóta stílusát többször megújítva folyamatosan dolgozik.
 
Szeptember 20-án a váci Görög Templom történetéről Forró Katalin beszél.