Kulturális örökség és költészeti vásár

Egyéb

A Költészet Napi Vásárt április 10. és 14. között rendezik meg, amelynek Ön az egyik szervezője. Hányadik alkalommal és milyen apropóból rendezik meg a több napos programsorozatot?

Költészet napjához kötve sok éven át rendeztünk nemzetközi költészeti fesztivált Europoetica címen, de a Ráday utcában. Most, a Visegrádi Alap támogatásával létrejött konferenciához kapcsolva nyílik lehetőségünk a folytatásra. A Városház tér forgalmas, sok látogatóra számítunk. Izgalommal várjuk, hogyan sikerül a megszokott nagyvárosi vásárt, annak közönségét egy irodalmi programmal összeházasítani. Populárisak, vagyis népszerűek akarunk lenni, de nem populisták. Jobb véleményünk van az irodalom, a vers népszerűségéről, mint ahogy ezt általában a csüggedésre hajlamos ?műveltek? hiszik.

 

Miért épp a Városház teret választották?

Forgalmas, jól megközelíthető és közel van a konferenciának helyet adó, éppen újra megnyitott Akváriumhoz.

 

Az irodalmi programok fókuszában a szerelem tematikája áll. Miért épp erre esett a választásuk? Hogyan kapcsolódnak ehhez a programok?

Népszerűek akarunk lenni, ezért olyan tematikát választottunk, amelyik az irodalomszerető népesség nagyobb részét biztosan érdekli. Nem titok, a lányokra, a nőkre gondoltunk. Sokszor esik ugyan szó a szerelemről, de a leghitelesebben mégiscsak a költők tudnak róla beszélni. A nyitó napon 20 modell divatbemutatóján egy-egy szerelmes verset is ?körbehordoz?, aztán a bemutató végén közösen felépítjük a versekből az Ismeretlen Szerelmesek Emlékművét. A Nyitott mikrofon fogad saját és hozott verseket, örülnénk, ha szerelmi vallomásként is hangzana szöveg. Régi vásári attrakció a ?horgászat?, de nálunk vers lesz a jutalom. Saját verse ? vigye haza címen egy igazi nyomdász a betűszekrény mögött helyben kiszedi és ki is nyomtatja a kért ? remélhetőleg nem hosszú ? verset. Tanácsokat adunk szerelmes levél megírásához: Hogyan is kezdte József Attila a levelet?

 orbangyorgy

Az irodalom mellett milyen más művészeti ágak lesznek jelen?

Péntek délután három kiadó ? Móra, Kolibri, Manó ? gyermekeknek szánt műsora kerül a pódiumra, szombaton viszont a Szlovák Intézet a Fővárosi Szlovák Önkormányzattal közös szlovák műsorát mutatjuk be: kórus, népzene-néptánc, miközben a nagykövetség szakácsa által készített pirog és gyerekeknek szánt édesség lesz a ?közönség csalogató?. Vasárnap a Csillagszálló irodalmi műsora sok zenével zárja az első Költészet napi vásárt.

Persze a helyszínen azért a vásár is ott van, lehet jönni, válogatni a sok és sokféle portékában, kipróbálni a lacikonyhát, a jóféle ételt-italt.

 

A programsorozat kísérőrendezvénye V4 - Közép-Európa Öröksége konferencia. Mesélne egy kicsit a konferencia témájáról?

Nem csak az urbanisztikával foglalkozó szakemberek tudják, hogy a történelmi örökség, a tágabban vett kultúra a városfejlesztés egyik nagy tartaléka. Sokszor és sokan hivatkoznak a kulturális értékekre, de ritkán születnek olyan koncepciók, módszerek, amelyek valóban hosszú távon és érzékelhetően városfejlesztő ágazatként számolnának velük. A Visegrádi Alap támogatásával létrejött konferencián jeles szakemberek épp ilyen technikákat, tapasztalatokat, módszereket osztanak meg a résztvevőkkel: Mit csinálnak jól Bécsben, Berlinben, Pozsonyban, Prágában? Mit mondanak a lengyelek? Reméljük, nekünk is van hozzátenni valónk. A konferenciát szervező KultUnio egyben a hazai Tematikus és Bevásárló Utcák Szövetségének is tagja, sőt a hazai mozgalom elindítója. A konferencia ebben az értelemben a hazai tematikus utcák szerveződésének első nemzetközi bemutatkozásaként is felfogható.

 

Milyen előadók érkeznek?

Célszerű, ha az érdeklődők rákattintanak a www.kultunio.hu honlapra, talán van még hely, érdemes időt szánni a konferenciára. Ki kell viszont emelnem, hogy megtiszteli a konferenciát jelenlétével Karla Wursterova asszony, a Visegrad Fond elnöke, ezt kifejezett biztatásnak tekintjük. A hazai előadók között van Varga Mátyás OSB a pannonhalmi ?modell? ismerője, egyben működtetője is, akit személyesen ismerek és tisztelek. Miklautsch úr Bécsből az ottani kereskedelmi kamara egyik vezetőjeként a bevásárló utcák felelőse, náluk évente több száz esemény szerveződik ezekben a ?tematikus utcákban?. Fel kellene sorolnom mindenkit, szerintem minden előadás érdekes, informatív és a témára vonatkozó ismereteket bővítő lesz. A konferencia rangját emeli, hogy fővédnökséget vállalt Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és védnökséget Tarlós István főpolgármester.