20190218kasler-miklos
Kásler Miklós

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Tarlós István főpolgármester csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott. Közölték, hogy döntöttek a kiemelt budapesti színházaknak a kivezetett tao-támogatások helyett juttatandó fix összegű többlettámogatásáról. A tizenegy fővárosi fenntartású teátrum között idén 3,5 milliárd forintot osztottak szét a fővárosi vezetés javaslata alapján. A miniszter szerint a rendszer úgy vált áttekinthetőbbé, hogy a korábban elért színvonalat fenn lehet tartani.

Kásler Miklós kifejtette, hogy a tao-rendszer kivezetése után többlettámogatási rendszert alakítottak ki. A többlettámogatással minden előadó-művészeti ág jelentős támogatáshoz tud jutni, és fenn lehet tartani az eddig elért színvonalat. A rendszer lényegesen áttekinthetőbbé vált, sokkal jobban kifejezi a magyar kultúra eredetileg is megjelent rendkívüli sokszínűségét.

Kásler Miklós kiemelte: a támogatásokkal próbálják az értékorientációt érvényesíteni. A nemzetstratégiailag jelentős intézmények 5,2 milliárd forintnyi, a nemzeti és a kiemelt előadó-művészeti intézmények 2,7 milliárd forintos többlettámogatást kaptak.

Tarlos_Istvan
Tarlós István

A miniszter szerint Tarlós István ?rendkívül kitartóan és meggyőzően” érvelt amellett, hogy ? a kormány szándékainak megfelelően?- a fővárosi előadó-művészet megfelelő pénzügyi támogatásban részesüljön. Hozzátette, hogy a vidéki előadó-művészek is legalább olyan támogatásokat élveznek, mint eddig.

Tarlós István elmondta, hogy a kormánnyal kötött megállapodás alapján javaslatot tett a többlettámogatás elosztásáról, és Kásler Miklós ezt jóváhagyta. Kiemelte, hogy a 3,5 milliárd forintos többlettámogatás 541 millió forinttal magasabb, mint a tizenegy színház által befogadott tao-támogatás volt 2018-ban, és majdnem 200 millióval több, mint amit az idei évben kaptak volna, ha a tao-támogatás megmaradt volna.A Thália Színház 336 millió forintot, a Trafó 60 milliót, a József Attila Színház 220 milliót, a Madách Színház 1,1 milliárdot, az Újszínház 105 milliót, az Örkény Színház 215 milliót, a Budapest Bábszínház 143 milliót, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház 62 milliót, a Radnóti Miklós Színház 110 milliót, a Vígszínház 840 milliót, a Katona József Színház 320 millió forintot kapott a többlettámogatásból. A színházak a jegybevétel arányában kaphatják a támogatást, és valamennyi színház több pénzt kap az idén, mint tavaly ? mutatott rá Tarlós István.

Fekete_Peter_1904_R
Fekete Péter

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a színházi, előadó-művészeti intézmények alapfenntartását a fenntartó továbbra is a korábban működő rendszer szerint végzi, tehát többletpénzről van szó, amelynek összege 37 milliárd forint.

Hangsúlyozta, hogy a rendszer átszervezésével tudtak többletforrásokat biztosítani. Korábban 364 előadó-művészeti intézmény részesült tao-támogatásban, közülük 157 nyújtotta be igényét, hogy részesüljön a többlettámogatásból.

Fekete Péter szólt arról, hogy rendkívül fontosak az alternatív, kísérletező színházak, a fesztiválok, a magán- és befogadó színházak, és ezen intézmények szakmai vezetőivel egyeztettek. Az alternatív, kísérletező színházak közül beérkezett az első huszonöt igénylés, húszat már el is bíráltak. Ezek az intézmények is megkapják nagyságrendileg azokat az összegeteket, amelyekkel a korábbi években gazdálkodhattak.
Tarlós István kérdésekre válaszolva elmondta, a művészi színvonal megítélése nem feltétlenül a fővárosi vezetés feladata, kompetenciája. Alapvetően a színházakkal való konzultáció, a jegyárbevételek alakulása az, ami a támogatási döntést befolyásolja. A főpolgármester rámutatott, hogya színházak látogatottsága némiképp visszatükrözi a közvélemény ítéletét, ebből tudnak kiindulni. Kitért arra is: a főváros kötelessége, hogy a saját tizenegy színházáról gondoskodjon, de az alternatív színházakról való gondoskodás nem az önkormányzat kötelező feladata.
Forrás és fotó: MTI