Bekescsaba1Bujnovszky_Tamas
A békéscsabai vasútállomás épülete
Fotó: Bujnovszky Tamás

Az elmúlt évtizedekben számos hazai műemléket újítottak fel, és a közeljövőben országszerte további rekonstrukciós munkálatok kezdődhetnek. A projektek során kiemelt figyelmet fordítanak a minőségi és tartós anyaghasználatra, illetve a különböző funkciók harmonikus integrálására.
A Műcsarnok II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása részletes válogatást mutat be a legfrissebb rekonstrukciós munkákból, ahol a 19. századi vasútállomások megújítása izgalmas színfolt a változatos funkciójú épületek között is.
?A Keresztmetszet 2014-2019 kiállításrész 124 épületét funkció szerint, három teremre beosztva csoportosítottuk. A munkák szempontjából mindig a felújítás építészeti minősége volt a mérce, így fontosnak tartottuk beválogatni a 19. századi vasútállomások műemléki rekonstrukcióját, amelyek egy országos, középtávú program részei és nem mellesleg Pfaff Ferenc életművének kiemelkedő példái? ? emelte ki Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője, az Építészeti Szalon kiállítás főkurátora.

1930-1940_2
A békéscsabai állomásépület 1930-ban


Századfordulós vasútállomások
Gyakran nevezik a ?vasút századának? is az 1800-as évek második felét, ugyanis a vasút- és a pályaudvarok építése ekkor élte virágkorát. A korszak első vasútállomásait ? vagy más néven indóházait ? még Bécsben tervezték, majd a MÁV 1869-es megalakulását követően hazai építészek kezdtek dolgozni az impozáns vasúti épületek kialakításán.

Számos vasútállomás ? köztük a Nemzeti Szalon válogatásában bemutatott kaposvári épület ? tervezése és kivitelezése a MÁV egykori főépítészéhez, Pfaff Ferenchez köthető, aki az 1880-as évek végétől 20 nagyállomás és több kisebb állomás tervezését, illetve kivitelezését végezte.

A korszak elején épült pályaudvarok egyik emblematikus példája a békéscsabai indóház, amelynek rekonstrukciója is szerepel a Műcsarnok kiállításán. Az állomás és épülete az alföldi Tiszavidéki Vasút 1857-60 között épült vonalának része, amelyet később többször bővítettek. Az első és második világháború pusztítása következtében súlyosan megsérült, később a régi és az új felvételi épületet felújították és összeépítették. Eltűnt a homlokzat minden díszítő eleme, és a 20. század második felében lapostetőssé alakították.

Bekescsaba3Bujnovszky_Tamas
Békéscsaba
Fotó: Bujnovszky Tamás

Békéscsaba régi felvételi épületét, a romantikus stílusban épült indóházat 2013 és 2016 között a Paulinyi-Reith & Partners építésziroda tervei alapján újították fel. A korszerűsítéssel lehetőség nyílt az eredeti megjelenés helyreállítására. A felújítás során az épületbe üzemeltetési, irodai és öltöző helyiségek mellett oktatási funkció is került.

A 2017-ben Építőipari Nívódíjjal kitüntetett épület helyreállítása során, mind a régi indóház, mind az új felvételi épület munkálatainál kiemelt figyelmet szenteltek a vasútállomás műemléki értékeinek megóvására, miközben a 19. századi épületet sikeresen integrálták a mai kor igényeinek megfelelően.

Salzburg_Hbf11HelmutPierer_r
A salzburgi állomás belső tere

A békéscsabai indóházzal egy időben, 1860-ban adták át a salzburgi vasútállomás első épületét is, ami akkoriban Európa nemzetközi vasúthálózatával és az osztrák-magyar belföldi hálózattal kötötte össze Salzburgot és Bécset. 1944-45 között az állomás egy része a bombázások következtében megsemmisült, és a mai napig is rejtőznek fel nem robbant bombák az újjáépített terek alatt.
A Kaddawittfeld architektur tervei alapján 2009-ben kezdődött meg az állomás teljes épületállományának rekonstrukciója és bővítése. A korábbi csonkavágányok megszűntek, helyükre átmenő vágányok kerültek, illetve a peronok fölé egy acélvázas csarnok épült. A 2013-ban átadott régi és új épületegyüttes nemcsak összeköti az állomás különböző szintjeit és funkcióit, hanem Salzburg két városrésze közötti kapcsolatot is erősíti.
The_Ritz_CarltonPaulinyi-Reith__Partners___G.A._Group
The_Ritz_Carlton@Paulinyi-Reith & Partners

Art Deco épületek Budapesten és Berlinben

Izgalmas építészeti megoldásokat rejt az Erzsébet téren álló műemlék épület, amely jelenleg The Ritz-Carlton Budapest Hotelként működik. A premodern stílusban, Tőry Emil és Pogány Móric építészek tervei alapján 1914-18 között épített palota eredetileg az Adriai Biztosító Társulat székháza volt.
Az épület a II. világháborúban kiégett, homlokzata is súlyosan megrongálódott. Az 50-es évek elején felújították. A 20. század második felében a Budapesti Rendőr Főkapitányság székhelyeként funkcionált.

TheRitzCarltonBudapest_ExteriorPaulinyi-Reith__Partners___G.A._Group
The Ritz-Carlton Budapest Hotel
Forrás: Paulinyi-Reith & Partners

1998-ban a P-R&P tervei alapján elkezdődtek a felújítási munkálatok, így a teljes belső szerkezetet újraépítették a homlokzat és az eredeti előcsarnok megtartásával. Az eredeti art deco homlokzat kőelemeit magas minőségben javították ki, illetve az eredeti reliefek, szobrok rekonstrukciójával és pótlásával egészültek ki.
A felújítást követően négycsillagos szálloda nyílt meg az épületben Le Méridien néven. Ezt követően több kisebb részleges belső felújítás történt, majd 2016-ban a The Ritz-Carlton Budapest Hotelként újult meg az épület, a mai kor luxusszállodáinak igényeihez igazodva. A rekonstrukciós terveket a luxushotelek enteriőrjeire specializálódott G.A. Design belsőépítészeivel közösen alakították ki a Paulinyi-Reith & Partners szakemberei Fábián László építész vezetésével.

The_Ritz_Carlton_InteriorPaulinyi-Reith__Partners___G.A._Group
The Ritz-Carlton Interior

A The Ritz-Carlton szállodalánc berlini helyszíne alig egy hónapja újult meg ? hasonlóan a budapesti volt Adriai Biztosító Társulat székházához ? egy 20. század elején tervezett épületben. A 40 millió eurós rekonstrukciós beruházás, a Potsdamer Platz-on található art deco stílusú épületben, a német főváros 1920-as éveit idézi ? luxus környezetben találjuk az ikonikus évtized művészeti és kreatív atmoszféráját.
A budapesti hotelhez hasonlóan a berlini szálloda belső tereit is a G.A. Design belsőépítészei tervezték, ahol a 20. század irodalmi szalonjai, a város filmművészeti öröksége és a Potsdamer Platz történelmi hagyatéka is megjelenik.