fbpx

Kulturális kapcsolat Kínával

HoppalPeterKina

A találkozó egyik fontos témája volt a 2017. szeptember 21. és 25. között Hangzhou városában megrendezendő 3. Kína?Közép-Kelet-Európa Kulturális Miniszteri Fórum előkészítése, amelyen magyar részről várhatóan Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vesz részt.

 

A felek hangsúlyozták a kiemelkedő magyar?kínai politikai kapcsolatok mellett a kulturális területen meglévő kiváló szakmai együttműködést. A kínai fél elismeréssel szólt a magyar fél szerepvállalásáról a Kína és Közép-Kelet-Európa közötti kulturális együttműködésben, illetve a kínai ?Egy Övezet, egy Út? kezdeményezés kulturális projektjeiben. A felek újabb konkrét kulturális csereprogramok lehetőségéről is egyeztettek.

HoppalPeterKina2

Egyetértettek abban, hogy az UNESCO szellemi kulturális örökségének nyilvánított Kodály-módszer és a magyar kóruskultúra kínai megismertetése kiemelten támogatott program lehet a jövőben is. A tárgyaláson részt vett Prof. Dr. Lakner Tamás, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Művészeti Karának dékánja is, akivel Hoppál Péter a PTE adjunktusaként az elmúlt napokban négy kínai egyetemen tartott nagy sikerű kurzusokat és koncerteket Kodály és a magyar kórusművészet tárgykörében. A két karnagy vezényletével este a Pécsi Egyetemi Kórus Kína legmagasabb presztízsű egyetemén, a pekingi Qing Hua Egyetemen adott hangversenyt.

Fotó: Dr. Hoppál Péter Facebook-oldala

A rovat további cikkei