A mai koncerthez hasonló, megható élmények megmutatják, mennyire fontos ez a program – fogalmazott a kultura.hu-nak Fekete Péter.

Az államtitkár hangsúlyozta: hárommilliárd forintnyi hangszert osztottak ki idén, és jövőre újabb két és fél milliárd forintot különítettek el erre a célra.

“A gyerekek többek lesznek attól, ha megtanulnak egy tárgyból hangokat előcsalni. Olyan kamaszokat, fiatalokat tudunk megszólítani a zenével, akikről ma az az általános vélekedés, hogy pusztán a telefonjuk és a kütyük érdeklik őket. Meggyőződésem, hogy ez nem így van, és ez a koncert is bizonyította, hogy tehetséges, lelkes fiatalok boldogan vesznek hangszert a kezükbe” – fogalmazott Fekete Péter.

Elmondta: nemrég Bicskén járt, ahol a harminc éve alapított zeneiskolában az Operaház akkor leselejtezett hangszereit használták.

Ez véleménye szerint – megint csak azt mutatja, mekkora szükség volt a program elindítására.

_D0A8555_Copy
A Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanulói a gálakoncerten

Az egyes művészeti iskoláknak jutó összeget a tanulók létszáma alapján számítják ki, a tankerületeknek viszont van némi mozgásterük a nekik utalt pénz szétosztása tekintetében – mondta a Váci Tankerületi Központ igazgatója.

Verebélyi Ákos hozzátette: összesen 80 millió forintot kaptak, amelyből iskoláknak vásároltak pianinókat, valamint a tankerületükben működő 11 zeneiskola hangszerigényeit igyekeztek kielégíteni.

“A kisebb iskoláknál olykor olyan csekély összeg jött ki a gyerekek száma alapján, hogy a tankerület saját büdzséjéből kiegészítette az összeget” – tette hozzá.

Ilyen nagyságrendű beruházás a zeneiskolák történetében évtizedek óta nem volt.

A jövő évi újabb vásárlás után már elsősorban csak a karbantartásra kell költeni – fogalmazott.

A szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában több mint kilencszáz gyerek tanul. Az intézmény igazgatója elmondta: a jogszabályi előírás szerint a növendékek létszámához képest a hangszerek harminc százalékával kell rendelkeznie egy zeneiskolának.

Zakar Katalin az iskolatanács tagjait kérte meg arra, hogy mérjék föl, milyen hangszerekre lenne szükség. Ennek megfelelően állították össze a listát.

_D0A8548_Copy
Zakar Katalin, a Vujicsics Tihamér Alapfokú Művészeti Iskola Igazgatója

“Most olyan gyerekek is esélyt kaptak, akiknek a szülei nem tudnának jó minőségű hangszereket vásárolni. Leselejteztük a legelhasználtabb hangszereinket, és kiegészítettük az állományt. Összesen 15 millió forint állt rendelkezésünkre.”

A programban jövőre újabb forráshoz jutnak az intézmények; az idén támogatást nyert művészeti iskolák is az ideihez hasonló összeggel gazdagodnak majd.

Nyitókép: Fekete Péter, Forrás: MTI/Rosta Tibor