Magyar_Zene_Haza
A Magyar Zene Házának látványterve

?A Magyar Zene Háza a Városliget egy korábban a közönség elől elzárt területén, az egykori Hungexpo-irodaházak helyén épül fel. A fejlesztésnek köszönhetően nem csupán egy különleges épülettel gazdagodik Budapest, de több ezer négyzetméternyi zöldterületet is visszakapnak a parkhasználók? ? ismertette a beruházás budapesti sajtótájékoztatóján az építtető Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek. ?A napokban befejeződtek a mélyépítési munkálatok és megkezdődött a ház magasépítése, így az épület egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz? ? tette hozzá. Kiemelte, hogy a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek minősítette a kivitelezési munkálatokat és a munkaterületet.

?Az intézmény a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló, interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel, valamint az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület térszint alatti része ad majd otthont az interaktív “varázstérnek” és a hangdómnak, a földszinten pedig két előadó- és koncertterem kap helyet? ? mondta Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője.

MZH_-_konyvtar
Látványterv a könyvtárról

Tavasszal elkészül a Liget közelében található Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) is, amely Európa egyik legkorszerűbb múzeumi háttérintézménye lesz raktárokkal, restaurátorműhelyekkel, kutatóintézettel, látogatóközponttal és egy új közparkkal.

Rövidesen az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is befejeződik; idén ősszel Millennium Háza néven nyitja meg kapuit az épület, melyben a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítás és egy századfordulós hangulatú kávézó várja majd a látogatókat. Jövőre a Városligeti Gyermek- és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása.

A Kultúra.hu kérdésére Gyorgyevics Benedek elmondta, hogy a közönség nagyon innovatív épületre számíthat, ezt megerősíti annak ténye, hogy Szu Fudzsimotot a világ egyik leginnovatívabb építészének választotta meg a The New York Times 2013-ban. ?Mindegyik Fudzsimoto tervezte konstrukció ikonikus, a városképet meghatározó épület. Fudzsimotonak egy közpark organikus részét kellett megálmodnia, tájba illő épülettestben gondolkodott? ? emelte ki.

MZH_-_kulso_3
Látványterv a közparkról

?Az intézményben három fő funkció találkozik majd. Az állandó kiállítótér és időszaki kiállítás terme mellett egy 250 fő befogadására alkalmas szubkulturális rendezvényeknek ideális koncerttér is helyet kap, valamint a tetőtérben interaktív, huszonegyedik századi zenepedagógiai tér létesül, ahol a modern technika minden vívmányát a zene megismerésének szolgálatába állítjuk? ? árulta el. ?A Magyar Zene Háza nyitott ökoszisztémát jelent, amelynek célja, hogy a hanghoz és zenéhez kapcsolódó élményeket korosztálytól és képzettségtől függetlenül minél szélesebb spektrumban élvezhessék a látogatók? ? jegyezte meg.

?A zenetörténeti kiállítástól kezdve az installációkon át az egyéb különlegességekig annyi érdekesség várható majd a házban, hogy nem gondolom, ne találna befogadásra a fiatalabb nemzedékek között? ? válaszolta Batta András arra a kérdésre, hogyan fogják majd meg a klasszikus zenét óvatos távolságból szemlélő fiatal korosztályt.

MZH_-_kulso_2
Látványterv az épület előtti parkról

Szerinte a Magyar Zene Háza képviselte tevékenység hiánypótló funkciót tölt be a zenei intézmények között, mivel az ismeretterjesztés szolgálatába is állítható. Ahhoz, hogy a külföldi közönség a későbbiekben megismerje a Magyar Zene Házát, egyrészt terveznek egy jó, kétnyelvű honlapot, másrészt mindenképp szeretnék a kulturális turizmusba beépíteni az ide tervezett programokat. ?Elárulom, ilyen jellegű intézményt más országban még nem láttam, ezért meggyőződésem, hogy nagy vonzerővel bír majd a külföldi turisták szemében? ? mondta.

A Liget Budapest projekt keretében készülő épületet várhatóan 2021 végén veheti birtokba a közönség.

 

Ayhan Gökhan