Küszöbön A konyha bemutatója - interjú Lengyel Ferenccel

Egyéb

A konyha hányadik helyet tölti be rendezéseinek soraiban?

Nagyon sok színdarabot rendeztem ezidáig? korai produkcióim között szerepel a Tadeusz Kantor Halott osztálya, melyet az Egyetemi Színpadon mutattam be, majd ezt követte a Táncórák idősebbeknek és haladóknak ? ez utóbbit kocsmákban játszottuk, másik különlegessége, hogy minden színész hangszereken játszott. Kiemelném egy sorozatom, melyet a Petőfi Irodalmi Múzeum színpadára állítottam a nyári színház keretein belül ? ennek volt része a Dr. Burke különös délutánja című darab is.

 

Mióta tervezik színpadra állítani A konyhát? Mennyi időt vett igénybe a produkció előkészülete?

Januárban jött először szóba a rendezés lehetősége: Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója kért fel, hogy lenne-e kedven rendezni a Színház számára. Egyébként ennek az egyezségnek az eredményeképpen két darabot is a színpadra fogok állítani. A másik, Az öltöztető, tavasztól lesz megtekinthető a színpadon. Visszatérve, tehát ettől kezdve folytak az előkészületek. Júniusban kerek egy hónapon át próbáltunk, és augusztus 24-től októberig 2-ig, a bemutató napjáig folyamatosan dolgozunk rajta.

 

Mely szempontok alapján válogatta össze a színészi gárdát?

Az elsődleges szempont az volt, hogy a társulat a tagjai teljes létszámmal vegyenek részt a produkcióban. Mindezek ellenére a darab több szerepet is magába foglal, mint ahányan a társulatban dolgoznak, ehhez kellett kerestem külső társulatokból szereplőket. Egy másik szempont, amelyet szem előtt tartottam a színész gárda összeállításában, az a színdarab sajátosságából adódott: tudniillik a karakterek személyében különféle nemzetiségek keverednek. Így került a képbe a kínai származású Yu Debin a Chef szerepére, aki a Zöld sárkány gyermekei című film főszereplője. Hunyadkürti István, a másod séf, ő nem a Pesti Magyar Színház társulatának tagja ? ezentúl fontos kiemelnem Kálid Artúrt és Tordy Géza színészeket is, utóbbi egy kisebb szerepben fog felbukkanni ugyan, viszont bármennyire is nem kerül rivaldafénybe, fontos eleme a darabnak.

 

Eddigi rendezéseihez képest A konyha újdonságát ? ha beszélhetünk újdonságról egyáltalán ? miben látja?

Eddig soha nem dolgoztam ilyen létszámú színészi gárdával ? nagyjából 30 szereplőt számlál a darab. A konyha hangulata is más azokhoz képest, amiket eddig rendeztem ? többnyire groteszk, szatirikus komédiákhoz vonzódtam. Viszont fontos, hogy ebben is megjelenjenek az ezekre a műfajokra jellemző elemek ? hiszen egy ilyen kaliberű darab esetén elengedhetetlen a humor jelenléte. Mindent összevetve ennek a színdarabnak a megrendezése igazi öröm volt számomra.