Én és Kaminski

Adott egy feltörekvő, ambiciózus műkritikus, Sebastian Zöllner és egy régen hatalmas hírnévnek örvendő, Picasso baráti köréhez tartozó, vak festőművész, Manuel Kaminski. A fiatal műkritikus azzal a szándékkal keresi fel a művészt, hogy könyvet írjon róla, a legapróbb titkairól rántva le a leplet. Már ettől érdekes lenne a sztori, azonban van itt más is. A film ironikusan mutat be egy a művészetről mit sem tudó, a hírnevet mindenek fölé helyező embert, görbe tükröt tartva a nem egyszer naiv elképzeléseket dédelgető közönség elé. A rendkívül humoros és kalandokban bővelkedő film a vége felé mélyül, katartikus élményt nyújt.

A messzi észak

A tizenkilencedik századi Oroszországban játszódó animációs film főszereplője egy kislány, aki egyedül vág neki egy veszélyesnek ígérkező útnak, hogy megtalálja az északi-sarki expedícióján elveszett nagyapját. A film minden bájosságával és kalandosságával a bátorságot, a kitartást, a küzdelem eredményességébe vetett hitet helyezi a középpontba.

A remény receptje

Ha van film, ami bensőségességével, éteren túli szeretetábrázolásával kiérdemelte a lenyűgöző elnevezést, A remény receptje mindenképp az. Sentaró, az utcai palacsintasütő egész élete megváltozik, amikor egy idős asszony, Tokue keresi fel azzal a kéréssel, hogy vegye fel őt dolgozni.  Rövid huzakodás után Sentarót az asszony készítette mennyei babzselé íze győzi meg, aki nem is tudja, új munkatársa a különleges ízeken túl egyéb, nem várt varázslatokat is hoz az életébe.

Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig

Alig telik el úgy hét, hogy ne érkezne hír Ferenc pápa valamelyik nyilatkozata, kijelentése kapcsán, amely nem egyszer az addig kőbe vésett dolgokat lényegében változtatja meg. Nem hiába töretlen a népszerűsége. A film a pápa, Jorge Mario Bergoglio életének egy-egy állomása köré szerveződik, bemutatja, honnan indult az egész életében a szeretetet és az igazság melletti kiállást fontosnak tartó, az elesettek és kiszolgáltatottak mellé álló rendkívüli ember pályája.

Mennyit ér egy ember?

A Franciaországban játszódó film a jóléti társadalom kiszolgáltatottjainak világába visz el. A korábban gyári munkásként dolgozó, munkanélkülivé vált Thierry folyamatosan azzal próbálkozik, hogy ne süllyedjen mélyebbre, ne hagyja el magát. Nem elég az anyagi gond, a krízisbe került létállapot, azzal is kezdenie kell valamit, hogy a fia értelmi fogyatékos. Egyszerre éri nyomás a család és a világ részéről. Kettejük küzdelmét követhetjük nyomon Stéphane Brizé nagyon szép és megható filmjében.

Nyitókép: Mennyit ér egy ember?