Az idén átadott bicskei Lajtha Házban tartják szeptember 6. és 8. között a Lajtha Fesztivált, ahol a Hangvető szervezésében népzenei és klasszikus zenei programok várják az érdeklődőket.

A Tükrös Zenekar. Fotó: Váradi Levente Lumidance
A Tükrös zenekar. Fotó: Váradi Levente / Lumidance

132 éve született a világhírű magyar zeneszerző, zongoraművész, akinek műveit életében többet játszották a világ legnevesebb színpadain, mint hazájában. Lajthát úgy emlegették Franciaországban, mint „a három nagy magyar” egyikét, azaz Bartók és Kodály mellett a legtehetségesebb és legismertebb magyar zeneszerzőt, Bartók pedig egyik levelében úgy nyilatkozott az akkor még ifjú komponistáról, hogy „Kodályon és Lajthán kívül nincs értékes zeneszerzőnk”.

A folklorista Lajtha széki népzenei gyűjtése a ’70-es évek elején indult táncházmozgalom egyik legfontosabb forrása. A nagy hatású zenepedagógus, zeneíró, kultúrdiplomata és humanista polihisztor örökségét lehetetlen pár sorba tömöríteni.

Szeptemberben a bicskei Lajtha Házban háromnapos fesztivál vállalkozik arra, hogy megidézze Lajtha géniuszát. Az emlékének szentelt, 2024-ben átadott kulturális központ a legmodernebb technikai feltételekkel, a zenei élményt maximalizáló világszínvonalú akusztikával és családbarát környezettel várja mindazokat, akik megismernék a múlt század méltatlanul mellőzött, egyik legnagyobb magyar alkotóját.
 
A népzenétől a komolyzenéig – jelzi a fesztivál spektrumát a szervező Hangvető mottója, amely utal a program sokszínűségére és színvonalára, de főként Lajtha hagyatékának viszonylatában. Zongoradarabjait a Lajtha-szakértő, Liszt-díjas Balog József előadásában élvezheti a közönség.

A néptánchoz kötődő munkásságát az Ifjú Szívek előadása, énekes szakrális gyűjtését Navratil Andrea és Demeter László, filmzenéit az 1936-os filmkülönlegesség, a Hortobágy vetítése eleveníti fel. Fellép a Tükrös zenekar, a Korossy Quartet, a Notos Quartett és Kiss Gy. László tárogatóművész triója. Mindehhez a Lajtha Ház kiváló akusztikai kialakítása párosul, kivételes körülményeket biztosítva a nagy zeneszerző műveinek megismeréséhez. A zenei programot Liber Endre fesztiváligazgató állította össze.
 
Az egykor Lajtha édesapja érdekeltségéhez tartozó bicskei bőrgyár a legmodernebb építészeti megoldásokkal, világszínvonalú hangversenyteremmel, kiállítótérrel, hangulatos terasszal és játszótérrel várja a fesztivál látogatóit. Az esemény támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

A napközbeni programok ingyenesek, az esti koncertek jegyvásárláshoz kötöttek. Jegyek kaphatók az InterTicket országos hálózatában, valamint a jegy.hu weboldalon. A jegyek egy koncertre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A fesztiválról bővebb információ itt olvasható.