Lajtha László (1892–1963) Kossuth-díjas zeneszerzőre, népzenegyűjtőre emlékeztek születésének évfordulóján szerdán Budapesten.

Az emlékezés virágait Szentgyörgyvölgyi Péter V.
kerületi polgármester és Árendás Péter, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs
Könyvtár és Archívum vezetője helyezte el a Váci utca 79-es ház
emléktáblájánál, Lajtha László egykori lakóhelyén.

Lajtha László azon túl, hogy Kodály Zoltán és Bartók
Béla mellett a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője és népzenekutatója, a
magyarok és a belvárosiak közösségének építőmestere, a hazaszeretet példaképe
is volt – hangsúlyozta Szentgyörgyvölgyi Péter.

 Az V. kerületi polgármester hozzátette: Lajtha László a legfontosabb nyelvnek volt virtuóza és tanítómestere, s azon a nyelven keresztül tanított minket, amelyet minden magyar ért, és amely minden embert a szívén keresztül szólít meg. A legerősebb közösségteremtő nyelv és erő mestere volt, a legjobb tanár, aki megtanított minket szeretni, építeni a közösségünket – hangsúlyozta.

Lajtha László nemcsak kiváló népzenekutató, népzenegyűjtő, zeneszerző és kultúrdiplomata volt, hanem rengeteg cím birtokosa, többek között a Nemzeti Zenede igazgatója, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, nemzetközi népzenei bizottságokban volt tisztségben – emlékeztetett Árendás Péter. Kiemelte: a legfontosabb, hogy Lajtha László nagyon kitartó, soha meg nem alkuvó, az akkori elnyomó kommunista rezsimmel semmiféle kompromisszumra sem hajlandó ember volt. Ha meghallgatjuk egy-egy zeneművét, szimfóniáját, vonósnégyesét vagy népzenei gyűjtését, azáltal mi leszünk gazdagabbak, minket fog megerősíteni Lajtha László karakteres jelleme – mutatott rá.

Lajtha László zeneszerző, népzenegyűjtő, zenepedagógus 1892. június 30-án született és 1963-ban hunyt el, Kossuth-díjjal 1951-ben tüntették ki.

Forrás: Hagyományok Háza