Rendkívüli jelentőségű kiállításra hívja a debreceni Modem – Modern és Kortárs Művészeti Központ az érdeklődőket: május 28-án nyílik Lakner László, a magyarországi neoavantgárd egyik legfontosabb képviselőjének retrospektív tárlata.

Lakner László a magyarországi neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozik: művészetét tematikus és stiláris sokrétűség, folyamatos kísérletezés jellemzi.

Életművén belül gyökeresen eltérő stílustendenciák férnek meg egymás mellett, amelyek azonban nem kizárják, hanem inkább kiegészítik egymást. Lakner bizonyos művei köthetők a szürnaturalizmushoz, a pop arthoz, a fotórealizmushoz, a konceptualizmushoz, a szkripturális karakterű informel festészethez, majd egyre hangsúlyosabbá válik az életműben egy posztkonceptuális szemléletű – oldottan geometrikus, gyakran betű- és szövegalapú – festőiség.

A kiállítás a budapesti Ludwig Múzeum 2004–2005-ben rendezett, Metamorfózis című tárlata óta a legnagyobb léptékű áttekintése Lakner László rendkívül gazdag életművének. Lakner a műveiben gyakran helyezkedik bele történelmi helyzetekbe, a kultúrtörténet jelentős alakjaival azonosul, ezáltal történeti-társadalmi helyzeteket modellez. Az Alter ego cím az identifikáció sokrétű játékaira, így a stílus- és motívumváltások dinamikájára is utal. A kiállításon lehetségessé válik a különböző műcsoportok összeolvasása, a polifonikus életmű rejtett összefüggéseinek, a motívumok és referenciák komplex hálózatának feltárása.

Az 1974 óta Németországban élő Lakner László nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi művészeti színtér meghatározó alkotói közé is tartozik.

Háromszor szerepelt a Velencei Biennálén (1972, 1976, 1990), mindemellett 1977-ben kiállított a kasseli documentán, 1979-ben a Sydney Biennálén, 1976-ban elnyerte a Német Kritikusok Díját, 1998-ban pedig a Kossuth-díjat. Művei a legfontosabb hazai közgyűjtemények mellett – többek között – megtalálhatók a berlini Neue Nationalgalerie, a Berlinische Galerie, a kölni Museum Ludwig, az esseni Museum Folkwang, az aacheni Ludwig Forum, a rotterdami Museum Boijmans Van Beuningen és a firenzei Galeria degli Uffizi gyűjteményében.

Magyarországon a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria őrzi a legjelentősebb gyűjteményt alkotásaiból. 2020-ban mintegy negyven művét ajándékozta a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének.

A debreceni kiállítás együttműködő partnere a Szépművészeti Múzeum. A tárlathoz nemzetközi szerzők tanulmányait tartalmazó katalógus készül. A szeptember 11-ig látogatható kiállítás kurátora Fehér Dávid.

Nyitókép: Lakner László: Engedelmesen (részlet). Forrás: a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteménye