Folyamatos fejlesztésekkel, új fajokkal, nemrégen született állatokkal, családi programokkal és meglepetésekkel készült az idei szezonra a Kecskeméti Vadaskert.

120 állatfajnak, azon belül öt kontinens 500 egyedének, elsősorban hazai és Kárpát-medencei vadaknak és őshonos magyar háziállatoknak ad otthont a szűk háromhektáros területen elhelyezkedő Kecskeméti Vadaspark, ahol csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatót és szakmai bejárást tartott a Kecskeméti Vadaskert Természetvédelmi Alapítvány és a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. vezetősége. Bemutatták a közelmúltban megvalósult és éppen zajló fejlesztéseket, az állatkert régi és új lakóit, és beszámoltak a tervekről is.

Az állatkert kilenc évvel ezelőtt hivatalba lépő, jelenlegi vezetése a meglévő természeti értékek megóvása és gyarapítása mellett célul tűzte ki, hogy passzív bemutatóhelyből aktív közösségi teret hoz létre, mely a legkisebbektől az idősekig minden korosztály szórakoztató és ismeretszerző helyszíne, kirándulási célpontja lehet. „Úgy tűnik, hogy ezt sikerült elérnünk, hiszen pár év alatt megdupláztuk a vendéglétszámot, a korábbi hatvanezer helyett egyre emelkedő tendenciában tavaly már közel 120 ezer látogatónk volt, s egyre nő a bérleteseink száma is. 2024 első negyedéve is biztatóan indult, 20 500 vendég érkezett hozzánk, ami kimagasló eredménynek számít. A vendégeink nemcsak a városból, hanem távolabbról is érkeznek, ami azt jelenti, hogy felkerültünk Kecskemét mellett a térség turisztikai térképére is. A hazai állatkertek közül elsőként kaptuk meg évekkel ezelőtt a családbarát szolgáltatóhely és munkahely címet, melyet évről évre újra kiérdemlünk” – mondta el Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A park vezetése kiemelten fontosnak tartja a szemléletformáló missziót is. Hiszik, hogy ha egy gyerek nemcsak könyvek lapjain vagy képernyőn, hanem kézzelfogható közelségből is találkozik állatokkal, megtanul jól bánni velük, az pozitív hatással lesz az állat- és környezetvédelemhez való hozzáállására és emberi kapcsolataira is.

2003 óta folyamatosan zajlik a vadaskert felújítása, fejlesztése, melyhez az anyagi forrást részben az önkormányzati támogatásból, nagyobbrészt pedig a belépőjegyekből és az egyéb forrásokból befolyt összegből tudják biztosítani. Az elmúlt évek nagyobb beruházásaként elkészült a tigris-, a medve-, a majom- és az oroszlánház. Ami már biztos, hogy az idei évben a koronás daru új, a természetes élőhelyéhez nagyban hasonlító kifutót kap. Érkeznek majd új állatok is a kertbe, s nagy álmuk egy új oktató-bemutató hüllőház építése is, de ennek megvalósításához majd csak a pályázati források függvényében tudnak nekikezdeni. Addig is érdemes a Kecskeméti Vadasparkba ellátogatni, csodálatos, gondozott környezetben tekinthetjük meg a régi és új lakókat, köztük a kéthetes lámacsikót, a húsvétkor született muflonbárányt, a kis mandrillkölyköt és Kázmért, a kis házi csacsit.

Fotó forrása: Kecskeméti Vadaskert