Az alkotás a jászok összetett történelmét viszi színpadra monumentális és egyedi látványvilággal, különleges zenekísérettel és táncprodukciókkal.

A Jászberényben 2016-ban bemutatott, majd a Müpában telt ház előtt játszott Jászok dal- és táncjáték november 26-án és 27-én a Hagyományok Háza színháztermében láthatjuk.

Az alkotók elsődleges célja volt, hogy bemutassák a népcsoport rendkívül összetett és izgalmas történelmét, felmutassák a jászok sokoldalúságát és tehetségét. Az előadásban több mint száz közreműködő vesz részt, akik döntő többségben jászsági, vagy a jászságból elszármazott művészek. A műsor tematikája a jász öntudatra és összefogásra épül, középpontjában egy mai fiatal pár áll, az ő előéletük elevenedik meg az előadás során.

A műsor rendezője és főkoreográfusa a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, Mihályi Gábor, zenéjét Melis László, Erkel Ferenc-díjas művész szerezte. További koreográfosok: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Kökény Richárd, Szűcs Gábor. A főszereplők között van Busai Bori, a 2016-os Fölszállott a páva szólótánc kategória győztese, Makula Zoltán, a verseny különdíjasa, valamint a 2014-es szólótánc kategória győztesei, Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf is.

Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes, a Jászság Népi Együttes, a Hírvivők Ensemble, a Magyar Állami Népi Együttes zenészei és a Jászok Vegyeskar.

Részletek itt.