A főváros legnagyobb világzenei fesztiválja, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo olyan előadókkal várja a közönséget, mint a legendás Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol vagy az egyre népszerűbb hazai Duckshell. Az április második hétvégéjén megrendezendő fesztivált a korábbi évekhez hasonlóan idén is konferencia- és filmprogram egészíti ki, míg az első, ingyenes showcase-napon az új tehetségeké lesz a színpad.

A Budapest Ritmo igazi különlegessége, hogy élőben, Budapest szívében játszanak a műfaj legizgalmasabb előadói, akiket a KEXP és a WOMEX már ünnepel. A fesztivál minden évben egy kicsit más élménnyel várja a nézőket, a „kellemesen ismerőstől” a „radikálisan újig”. Idén egy igazi legenda, az afropop megteremtőjeként tisztelt Salif Keita is koncertet ad az Akvárium klubban, de olyan új csillagok is érkeznek, mint az anatóliai popot psych rockkal keresztező isztambuli dizőz, Gaye Su Akyol, az észt nu-folk professzorpáros, a Puuluup, vagy a dühös bantu punk kollektíva, a BCUC.

A fesztivál három napján garantált a felfedezés élménye: afrosanzont (Gérald Toto), éteri hárfát (Cerys Hafana), brácsa-stand-upot (Jelena Popržan), dark folkot (Daj Ognia), etnojazzt (Ágoston Béla & Teodosii Spassov) és karneváli pszichedelikus rockot is kínál a programban.

Showcase lesz a Szimpla Kertben, az első fesztiválnapot pedig a kísérletezés vezeti: a péntek Vincent Moon a Dalindával közös élő filmperformanszával indul, majd a Ritmo egyik legnagyobb dobásának titulált Gaye Su Akyol pszichedelikus török rockjával és a Decolonize Your Mind Society transzzenéjével folytatódik. Szombaton az élő mali afropop legenda, Salif Keita, a Terne Čhave és a Romano Drom zenészei, valamint az olasz költő-aktivista, Luca Bassanese gondoskodnak a programról.

A Ritmo filmprogramja máshol nem látható zenei portré- és dokumentumfilmeket és saját produkciós zenei filmeket tartogat. A Toldi Moziban zajló vetítések során ugyanúgy kirajzolódik egy közép-európai roma közösség, mint egy afro-kubai miliő vagy éppen egy Los Angeles-i stúdió. Igazi különlegességként Vincent Moon élőben rendezi filmperformansszá a Dalinda koncertjét az Akváriumban.