fbpx

Legendás kötetek találtak gazdára

Több mint kétmillió forintot adtak Herman Ottó legendás madaras könyvéért, de félmillió felett zárt Radnóti Járkálj csak, halálraítélt! kötete is egy online könyvaukción.

Az aukción a kiugróan magas – száz feletti – licitszám mutatta, hogy sokan szerették volna megszerezni Herman Ottó A madarak hasznáról és káráról című dedikált kötetét 1911-ből. Végül rekordárat ért el: 2,3 millió forintért kelt el.

A várakozásoknak megfelelően jól szerepelt az Antikvárium.hu most lezárult Dedikált könyvek elnevezésű aukcióján az az első kiadású verseskötet Radnótitól, ami az esemény „slágerének” számított: végül 39 licitálás után 573 ezer forintot fizettek érte.

Az 1936. november elején megjelent kötet címadója – naplója tanúsága szerint – Gyarmati Fanni, az ajánlás címzettje pedig Győri-Juhász Jenő (1892–1944) tanár, műfordító volt. Radnóti kor- és sorstársa a szerzőt még Glatter Miklósként ismerte meg: a húszas években az Izabella utcai Felső-kereskedelmi Iskolában (itt ma az ELTE Pszichológia Kara székel) Győri-Juhász Jenő volt Radnóti franciatanára.

Kapcsolatuk később is megmaradt, majd sorsuk innen tragikus párhuzamossággal alakult: Győri-Juhászt 1944 áprilisában előbb kényszernyugdíjazták, majd munkatáborba hurcolták, ahol az elszenvedett bántalmazások következtében 1944. november 7-én ő is meghalt – azaz ismertté vált tanítványával szinte napra pontosan egy időben.

A licit az utolsó pillanatban lódult meg igazán:

a harmadik Móricz Zsigmond dedikált Úri muri példánya lett, végül 500 100 forinton állt meg. Szintén sokan várták, hogy megszerezhessék Krúdy Gyula N. N. – Egy szerelem-gyermek című regényének dedikált példányát is, amiért végül majdnem félmillió – egészen pontosan 451 ezer – forintot fizettek.

Egy angol nyelvterületre szánt 1936-os novellaantológia, a Hungaria. An anthology of short stories by contemporary hungarian authors lett a negyedik 412 200 forintért.

Az angol–magyar közös kiadásban megjelent kötet harminc magyar író kisprózáját mutatta meg a nagyvilágnak. A névsor a magyar prózairodalom teljes keresztmetszetét igyekezett adni a nyugatosoktól a konzervatívokig, urbánusoktól a népiekig. Közülük hárman, Karinthy Frigyes, Szerb Antal és Tersánszky Józsi Jenő dedikálták a könyv egyik példányát, ami az első példány volt hazai aukción.

Összesen tizennégy kötet ára jutott több százezer forint fölé:

I. Ferenc király és császár 1792-es aláírása például 396 ezer forintot ért meg valakinek, Stein Aurél 1931-es indiai levele egy forinttal ment a 300 ezer fölé. Kosztolányi Dezső Esti Kornélja 288 400 forintért kelt el. Rippl-Rónai Józsefnek a Nyugat által kiadott, illusztrált visszaemlékezései 202 ezer, Fekete István Köd című könyvének dedikált példánya pedig 220 ezer forintért lett a győztesé.

A jelek szerint különös unikum a gyűjtők számára Hermann Göring aláírása, mert arra a tanári kinevezésre érkezett a legtöbb licit (172), amit ő írt alá. Ez végül 3,5 millió forintért kelt el.

Képek forrása: Élmény Kombinát

A rovat további cikkei