Things_Worth_Weeping_For
A legjobb dolgokon bőgni kell
Forrás: grosan.ro

A film főhőse a harmincéves Maja, aki látszólag stabil párkapcsolatban, kiszámítható jövővel éli nagyvárosi életét. A gondtalannak tűnő élete akkor ér fordulóponthoz, amikor egy éjszaka egy váratlanul elhunyt távoli rokon holttestére talál. A halottszállítók érkezéséig kénytelen egy teljes éjszakát eltölteni a halott nénivel. Az éjszaka folyamán Maja szembesül mélyen eltemetett problémáival és rájön, hogy hiába csordogál biztonságosan az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia.

grosan_foto_AdiBulboaca_
Grosan Cristina
Fotó: Adi Bulboaca

A legjobb dolgokon bőgni kell forgatókönyve olyan harmincas nőkről mesél, akik élnek, mintha még mindig egyetemisták lennének: közös albérletben, üres hűtővel, éjszakai bulikkal, két óra alvással, másnapokkal. Szeretnék máshogy csinálni, mint az előző generáció, ugyanakkor menekülnek a döntések elől. A film nem generációs kérdéseket fejteget, hanem hitelesen és nagy adag öniróniával szeretné bemutatni a harmincas nők útkeresésének nyomasztó állapotát.

Grosanfilm
Bányai Kelemen Barna, Rainer-Micsinyei Nóra és Hernádi Judit

“Mindig az érdekel, hogyan élünk, és miért pont azt az életet választjuk. Az eddigi filmjeimben is különböző korú és problémájú nők szerepeltek, ez most sincs másképp, de ebben az alkotásban a saját generációm helyzetére, döntéseire koncentrálok. Harmincévesen a szüleink már gyerekeket neveltek, mi meg a következő hétvégéig sem tudunk tervezni. A legjobb dolgokon bőgni kell ezt az ellentmondásos állapotot vizsgálja, tele feszültséggel, abszurd szituációkkal, öniróniával. Útkeresésben vagyok, ahogy a kortársaim közül szinte mindenki. A forgatókönyv írása közben azzal szembesültünk, hogy a főhősünknek ugyanolyan nehéz megtalálnia a helyes megoldást, a helyes döntést, mint saját magunknak” –  nyilatkozta a rendező.

Vakacio_a_tengerparton
Vakáció a tengerparton
Forrás: magyar.film.hu

Grosan Cristina Vakáció a tengerparton című díjnyertes kisfilmjét a világ közel 40 fesztiválján vetítették, bemutatták a televízióban, az interneten eddig 250 ezren nézték meg. A legjobb dolgokon bőgni kell az első nagyjátékfilmje, amit közösen írt a film főszerepét is alakító Rainer-Micsinyei Nórával.

Grosan_Cristina_es_Rainer-Micsinyei_Nora
A film rendezője, Grosan Cristina és társíró-főszereplője, Rainer-Micsinyei Nóra
Forrás: magyar.film.hu

A két filmes 2015-ben dolgozott először az Éjszakai festés című kisfilmben, amit egy újabb közös munka, az Átalakítás folyamatban követett. 2017-ben kezdték el közösen írni A legjobb dolgokon bőgni kell forgatókönyvét.

A Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának támogatásával létrejövő, alacsony költségvetésű produkció várhatóan 2020-ban kerül a magyarországi mozikba.