Már az új év első heteiben különleges zenével és híres szólistákkal jelentkezik a Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által létrehozott Cziffra György-emlékév és a hagyományos februári Cziffra György Fesztivál is.

Az év Massimo Mercelli és Simon Izabella kamarakoncertjével indul. Az olasz fuvolavirtuóz olyan eltérő stílusú alkotókat inspirált, mint Philip Glass és Krzysztof Penderecki, de szívesen emlékezett vissza a vele való közös munkára a nagy példakép, Jean-Pierre Rampal is.

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus minden koncertje igazi barokk ünnep és felfedezés is egyben. Az együttesek Vashegyi György vezényletével és nemzetközi szólistagárdával január 26-án a Zeneakadémián a szépséget és szerelmet ünneplik Rameau csodás operájának, az Adonisnak megidézésével, illetve egy kevésbé ismert, de jelentős, Magyarországon tevékeny zeneszerzőt, Gregor Joseph Wernert fedezhetünk fel szakértő bemutatásukban.

Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus
Fotó: Raffay Zsófia

Két igazi legenda érkezik Budapestre az emlékév szervezésében, akiket bizonyára nem kell bemutatni: Martha Argerich és Mischa Maisky a bécsi klasszikától indulva vezetnek minket egészen César Franck kamaraművészetéig január 28-án a Zeneakadémián.

Chopin és Liszt Párizsban szövődött barátságát idézi meg a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Balázs János közreműködésével, Kesselyák Gergely vezényletével. Chopin hatalmas szerzői életművéhez képest csak néhány művében kap helyet szimfonikus zenekar: ilyen a koncerten felcsendülő Nagy Polonéz, mely után Liszt két ismert műve, a Haláltánc és a Koronázási mise lesz hallható.

Az MVM kiemelt támogatásával megvalósuló Cziffra György Fesztivál több helyszínen zajlik majd. A klasszikus zenei koncertek mellett idén is lesz bárest, bemutatkoznak fiatal művészek, kiállítások is színesítik a programot, valamint átadják a fesztivál rangos díjait is.

Robert Schumann rajongóinak bizonyára tetszeni fog Klara Min dél-koreai zongoraművésznő február 14-i szólóestje a Zeneakadémia Solti-termében. Az előadó lemezeit világszinten is az élvonalba sorolják, Schumann műveiből pedig lemezsorozatot indított.

Klara Min
Fotó: Marco Borggreve

Cziffra György életműve többek közt azért egyedi, mert a komponált és rögtönzött zene harmonikusan megfért benne egymás mellett. Káel Norbert zongoraművész szólóestjén nagy szerzők művei a jazzbe hajló rögtönzések mentén kerülnek új megvilágításba a Cziffra Fesztivál bölcsőjében, a MOMKult Kupolatermében február 20-án.

A romantika aranykorát idézi fel Balázs János a partnereivel a Zeneakadémián: nemzedékük legkiválóbb orosz világsztár szólistáival, Vadim Repin hegedű- és Alexander Kniazev gordonkaművésszel közös kamarakoncertjén többek közt Csajkovszkij a-moll zongoratriója hangzik el a három művész tolmácsolásában.

A Cziffra Fesztivál visszatérő programja a Bárest, amely megidézi Cziffra György életének azon korszakát, amikor a kiváló zongoraművész bárokban és éjszakai lokálokban zongorázott. A pesti éjszakai élet ezerszínű és végtelen zenei világát varázsolja elénk a múltból a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekara Malek Andrea csodálatos énekével és Bősze Ádám korabeli anekdotáival, együtt tisztelegve a zongoraművész emléke előtt február 25-én a MOMKultban.

A 2021-es Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny második helyezettje, egyben a Cziffra Fesztivál különdíjasa, az olasz Giovanni Bertolazzi ad hangversenyt a Régi Zeneakadémia Kamaratermében február 26-án délelőtt.

Minden évben nagy hangsúlyt kap az improvizáció a Cziffra Fesztivál programjában. Február 26-án Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, három különleges zenei személyiség, az improvizáció nagymesterei játszanak együtt a Zeneakadémia nagytermének pódiumán. Itt bármi megtörténhet: szerencsés véletlenek, tudatos és tudattalanul felbukkanó ötletek vezetik a zenészeket és a közönséget. Évek alatt megszerzett mesterségbeli tudás és a pillanat ereje találkozik rögtönzés közben.

Snétberger Ferenc
Fotó: Raffay Zsófia

A fesztivál programja gálakoncerttel zárul, ahol 2017 óta minden évben átadják a Cziffra György Fesztivál rangos díjait. Elhangzik Liszt Ferenc két zongoraversenye és kétzongorás versenyműve egy koncerten, egyetlen szólista, Balázs János zongoraművész előadásában – így talán nem túlzunk, ha zenetörténeti jelentőségűnek és rendkívülinek tituláljuk a Cziffra Fesztivál február 27-i gálaestjét, amelyen Keller András vezényli a Concerto Budapest zenekarát.

Két kiállítás is nyílik a fesztiválon. A MOMKult Reich Károly Lépcsőgalériában a senlis-i Saint Frambourg-kápolna építészeti és fotogrammetrikai felméréseinek rajzaiból láthatunk válogatást, a Hegyvidék Galériában pedig Dóra Ádám és Koszorús Rita tárlatának kísérőrendezvényeként zenés tárlatvezetést tartanak, amelyen fiatal zeneművészek improvizációját hallgathatják meg az érdeklődők. A kiállítás kompozíciói elsősorban építészeti és tájfestészeti elemekből épülnek fel, a természet motívumaiból, valamint strukturális mintákból, töredékekből hoznak létre izgalmas faktúrákat.

Az eseményekről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.

Kiemelt kép: Teknős Miklós fotója a 2021-es Bárestről