A lengyel-magyar barátság napja a Duna Televízióban

Kultpol

 

A 9.35-kor kezdődő, Vannak vidékek című műsorban a lengyel-magyar kapcsolatok ezer évéből kínálnak ízelítőt. A Wonke Rezső rendezte alkotásban olyan lengyeleket keresnek fel, akik a leghitelesebben tudnak beszámolni mindarról, ami "lengyelt és magyart két jó baráttá tette".

 
Az 1848-49-es szabadságharcban a magyarok mellett harcoló több ezer fős lengyel légió léte és tevékenysége alig ismert Magyarországon. Megszervezője, Józef Wysocki magyarul is megjelent emlékiratán kívül eddig keveset olvashattunk róla. A 14.10-kor kezdődő A szabadságharc lengyel légiója című műben a hazai és lengyelországi helyszíneken Kovács István történész idézi fel a magyar szabadságért életüket, szabadságukat áldozó, a lengyel társadalom minden rétegéből verbuválódó légió ismeretlen, izgalmas és a két nép barátságát tovább mélyítő történetét.
 
Az 1956-ban Magyarországról eltávozott emigránsok között volt az ifjú Gömöri György is, aki magyar-lengyel szakos egyetemistaként megszervezte a bölcsészhallgatók október 23-i tüntetését. Londonban telepedett le, ott fejezte be tanulmányait. Lengyel és magyar irodalmat tanított előbb amerikai egyetemeken, majd az angliai Cambridge-ben. Több nyelvből fordít magyarra, magyar költőket tolmácsol angolul. A Kézjegy - Gömöri György-portré című műsorban (14.45) Budapesten, Krakkóban, Londonban és Cambridge-ben mesél életéről, az irodalomról, kapcsolatairól, verseiről.
 
"Egy barátság története című dokumentumfilmem készítése közben jöttem rá, hogy a magyar-lengyel kapcsolatokban három dátum játszik nagyon fontos szerepet: 1939, 1956, 1980-81" - mondja Mészáros Márta. E három fontos évszámról, történelmi korszakról beszélnek neves szakértők és történészek (Jacek Kuron, Göncz Árpád, Kiss Gy. Csaba, Adam Michnik, Rajk László, Demszky Gábor) A három dátum: 1939, 1956, 1980 című filmben.