Mindenki Blobzang rinpócséje, Leslie L. Lawrence, alias Lőrincz L. László – bármily hihetetlen – most ünnepli 85. születésnapját. Új könyvét az Ünnepi Könyvhéten két napon is dedikálja.

Lőrincz L. László. Fotó: Szabad Magyar Szó
Lőrincz L. László. Fotó: Szabad Magyar Szó

Leslie L. Lawrence-t nem lehet utolérni

A Kelet nagy ismerője, a kalandregények mestere, akinek könyvei a legnagyobb példányszámban keltek el a piacon, még mindig elképesztő ütemben dolgozik, évente két-három új kötettel jelentkezik. A legtöbb kortárs szerző elégedett lenne, ha az egész életműve annyi példányban megjelenne, mint amennyi neki az első nyomása szokott lenni. Legújabb könyvében, A kígyók palotájában állandó főhőse, alteregója ismét fogai közé szorítja pipáját, hogy felderítsen egy csavaros rejtélyt, most éppen Indiában.

Leslie L. Lawrence nem kalandozik Mongóliában

Bár köztudott, hogy Lőrincz L. László történelem-mongol szakot végzett az ELTE-n, számos alkalommal töltött el huzamosabb időt a hatalmas országban, mégsem választotta egyik könyvének helyszínéül sem. Érzelmileg annyira közel áll hozzá Mongólia, hogy nem tudna elfogulatlanul írni róla, így Leslie L. Lawrence biztosan nem fog sem a sztyeppéken, sem a Góbi-sivatagban nyomozni.

Leslie L. Lawrence nemcsak a Kelet tudója

Bár Lőrincz L. László nevét legtöbben az egzotikus környezetbe helyezett könyvei miatt ismerik, a nyolcvanas években, amikor az írást kezdte, még foglalkozott sci-fivel is, saját nevén számos cikke jelent meg a kultikus Galaktika magazinban, sőt, Galaktika-díjat és Arany Meteor díjat is kapott. A Hu Bálint nemzetközösségi algakutató levelei az utókornak című 1986-os novellájában például a futurisztikus, száz évvel későbbi Budapestet írja le, ahol elpusztult növényekről, talajszennyezésről és a szmog miatt kialakult betegségekről is ír.

Leslie L. Lawrence nem digitális

A sci-fi érdeklődés ellenére Lőrincz L. László – akinek nevében a középső L. azért került a nevébe, mert már volt egy ugyanilyen nevű erdélyi író – a mai napig Erika típusú írógépén dolgozik, papírra gépel. Délelőtt két órán keresztül ír, majd kis testmozgás és ebéd után délután tisztogatja, szerkeszti a szöveget, amelyet aztán kiadója digitalizál. Ennek ellenére már a fiatalokat is meg tudja szólítani, időnként ugyanis feltűnik kiadója TikTok-csatonáján.

Leslie L. Lawrence nem hord nyakkendőt

Arcáról szinte letörölhetetlen mosolya mellett Lőrincz L. László védjegye a zsinórnyakkendője – hasonlóan Leslie L. Lawrence Smith& Wesson-jához –, amiből több tucatnyi található a szekrényében. Sokkal praktikusabbnak és kényelmesebbnek tartja őket a klasszikus nyakkendőknél, ráadásul ezek hordásához nem kell begombolnia az inggallérját, és nem kell bajlódnia a megkötésükkel sem.

Leslie L. Lawrence nem öregszik

A híres keletkutató és rovartudós először az 1983-as Sindzse szeme című könyvben bukkant fel, akkor még felesége is volt. A kötet váratlanul nagy siker lett, így az író további könyveiben is főszereplővé tette. Mivel kalandjaiban gyakran bukkannak fel mellette szebbnél szebb nők, a feleség egy idő után elfelejtődött, és ezzel együtt a korosodásban is megállt: negyven éve 30–35 éves, úgy tűnik, a legjobb fiatalságelixír a gyilkosok hajkurászása. Vagy a szórakoztató kalandkönyvek írása.

Leslie L. Lawrence nem mindig ír

Bár továbbra is hihetetlen szorgalommal írja könyveit, azért néha hagy magának szabadidőt, olyankor legszívesebben utazik, inspirációt gyűjtve újabb könyveihez. Nyolcvanadik születésnapjára barátai fantasztikus kötettel lepték meg: A jáde koponyák szigete című könyvbe tizenkét szerző által írt novellát gyűjtöttek össze, amikhez az alkotók az inspirációt Lőrincz L. László korábbi könyveiből merítették. Még a könyvborító is a jól ismert Leslie L. Lawrence kötetek dizájnját követi.

Leslie L. Lawrence nem hal meg

Mellette viszont tucatjával bukkannak fel a hullák a legmeglepőbb halálnemekben. Rajongói oldalain gyakran közölnek statisztikákat arról, hogy hány halott van egy-egy könyvében, mi volt a halál oka – mérgezés, fojtogatás, esetleg koponyalékelés –, és hogy ez miként aránylik a nyomozás közben megivott whisky mennyiségéhez, valamint azon nők számához, akik megfordultak az ágyában. Lőrincz L. Lászlóról ilyen statisztika viszont nem jelenhetne meg, hiszen 58 éve él együtt feleségével, aki szintén keletkutató. És biztos, hogy még sokáig nem hagyja magára olvasóit sem: új könyvét a 95. Ünnepi Könyvhéten, majd számos vidéki településen is dedikálja.