fbpx

Lesz harmadik magyar Nobel-díj? – Krasznahorkai László az esélyesek között

Csütörtökön derül ki, ki kapja az irodalmi Nobel-díjat ebben az évben. Idén felfokozott a várakozás, hiszen a héten már két magyar vonatkozású Nobel-díjat is kiosztott az akadémia. A fogadóirodák szerint nagy eséllyel akár Krasznahorkai László is kaphatja a díjat.

A fogadóirodák évek óta az esélyesek között tartják számon Krasznahorkai Lászlót és Nádas Pétert. Különös, hogy utóbbi szerző idén nem szerepel az esélyesek listáján, ám sokszor olyan szerzőt díjaztak, akire nem is számítottunk – gondoljunk csak Bob Dylanre, aki 2016-ban lett irodalmi Nobel-díjas.

Több fogadóiroda is jóslatokba bocsátkozik ilyenkor, azonban az esélyesek listája folyamatosan változó. Krasznahorkai László mellett más, itthon is népszerű szerző szerepel a listán. Tavaly Salman Rushdie neve hangzott el a legtöbbször, főleg az ellene elkövetett merénylet miatt. Végül Annie Ernaux lett 2022 irodalmi Nobel-díjasa. Michel Houllebeq és Murakami Haruki neve is a lehetséges jelöltek között forog, ők nálunk is olvasott, közkedvelt szerzők.

Ugyanakkor nem minden külföldi esélyes híre jutott el Magyarországra. A kínai Can Xue a NicerOdds fogadóirodákat összesítő oldal szerint hatalmas eséllyel kaphat irodalmi Nobel-díjat. Habár Kína legismertebb írójaként tartják számon, magyarul még nem olvashattunk tőle, azonban egy ilyen elismerés általában előrelendíti a fordítások ügyét is. Viszont nem kell Kínáig mennünk: Mircea Cărtărescu román író neve sem cseng ismerősen itthon, holott sokan hazájának legnépszerűbb kortárs szerzőjének mondják.

Az egyetlen irodalmi Nobel-díjasunk Kertész Imre, aki az Akadémia indoklása szerint „a történelem barbár önkényének kiszolgáltatott törékeny ember tapasztalatait felmutató munkásságáért” kapta az elismerést. Általában lezárt írói életművet díjaz az akadémia, ám Kertész Imre esetében a Sorstalanság című regényt ismerték el. Viszont nem ő az egyetlen, akiről irodalmi Nobel-díj és a magyarság vonatkozásában beszélhetünk: Louise Glück, 2020 irodalmi Nobel-díjasa is rendelkezik magyar felmenőkkel, nagyszülei erdélyi magyarok voltak, akik kivándoroltak Amerikába, Glück édesapja már ott született.

Hogy Krasznahorkai László vagy Nádas Péter neve egyáltalán a jelöltek közt van-e, csak ötven év múlva derül ki. Ennyi időre titkosítják ugyanis a Nobel-díj jelöltjeinek listáját. Az 1909 óta kiosztott elismerés közelébe már több ízben kerültek magyar szerzők: Illyés Gyula, Lukács György, Tormay Cécile és Weöres Sándor is a jelöltek között volt.

Csütörtökön, magyar idő szerint egy órakor jelentik be, ki nyeri az idei irodalmi Nobel-díjat. Nem kell tehát sokat várni, hogy megtudjuk, lesz-e idén három Nobel-díjasunk, vagy Krasznahorkai László neve továbbra is az állandó esélyesek között marad.

Fotó: Marjai János / MTI

A rovat további cikkei